Premium Lock Hoe één dijk meermaals de loop van de geschiedenis bepaalde

26 januari 2023Leestijd: 6 minuten
De Hollandse IJssel. Links: de laagste polder van Nederland. Foto: Mischa Keijser

De Schielandse Hoge Zeedijk bepaalde meermaals de loop van de geschiedenis.

Er zijn plekken waar de geschiedenis zich aan je opdringt. In middeleeuwse binnensteden bijvoorbeeld, of in door oorlog geteisterde landschappen. Geen ontkomen aan. Zo’n plek is het stuk van de Hollandse IJssel tussen Capelle en Nieuwerkerk, ten oosten van Rotterdam, bepaald niet. Op het eerste oog een doodgewoon decor: een bochtige rivier aan de rand van een stedelijk gebied. Nette dijken langs kalm water. Maar achter die façade schuilen heldenverhalen.

Ten noorden van de Hollandse IJssel wordt het achterland hier beschermd door de Groenendijk – aan de Capelse kant geschreven zonder tussen-n. De dijk, deel van de Schielandse Hoge Zeedijk, is amper 8 kilometer lang, maar bepaalde meermaals welke richting de geschiedenis op kantelde. En dat zonder ooit te bezwijken onder natuurgeweld.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

1574

Hier, op de kade in Capelle aan den IJssel, hebben ze misschien wel kennis­gemaakt. De 41-jarige prins en de 26-jarige jurist die eeuwen later worden ­beschouwd als twee van de grootste staatsmannen uit de Nederlandse geschiedenis. Wat bracht zowel Willem van Oranje als Johan van Oldenbarnevelt op 3 augustus 1574 in dit Zuid-Hollandse dorp?

Ze kwamen om te doen wat moest gebeuren: de dijk doorsteken. Een daad die indruiste tegen ieders natuur, maar die onvermijdelijk was in de wetenschap dat de Schielandse Hoge Zeedijk een cruciale factor was in de verdediging van zuidelijk Holland.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw