Premium Lock Corruptie in Europees Parlement: de hoofdrolspelers

17 januari 2023Leestijd: 5 minuten
Francesco Giorgi en Eva Kaili

Brussel is doodsbenauwd voor meer arrestaties in de omkopingszaak rond Qatar, die al tal van reputaties brak. Het grootste corruptieschandaal in de geschiedenis van het Europees Parlement zorgt nog altijd voor grote onrust. René van Rijckevorsel over wat we tot nu toe weten.

Het was voor de leden van het Europees Parlement geen fijn reces. Zeker niet voor de 145 die behoren tot de Socialisten en Democraten. Waar ze ook kwamen, werden ze aangesproken op ‘Qatargate’, het corruptieschandaal dat het nieuws sinds december beheerst. Zelden horen ze thuis iets over hun inspanningen die leiden tot in hun ogen rechtvaardige wetten. Maar is er een schandaal, dan wil iedereen het naadje van de kous weten.

Europees Parlement

Lees ook deze analyse van René van Rijckevorsel: Qatargate: ethische onverschilligheid schaadt Brussel 

Het ergste: ook de parlemen­ta­riërs kennen de details niet. Ze weten niet of het bij de arrestaties en beschuldigingen tot nu toe blijft. Of zullen meer collega’s die pretendeerden idealisten te zijn, worden verdacht van zakkenvullerij? Zullen de corruptiebeschuldigingen ook andere politieke groepen treffen?

Naast onzekerheid is er teleurstelling. Met de verdachte parlementariërs en hun medewerkers is altijd prima samengewerkt. In de sociaal-democratische S&D-groep en met leden van andere partijen.

Nieuwe knauw voor reputatie Europees Parlement

De reputatie van het Europees Parlement (EP) – al slecht door hoge salarissen, lage belastingen, forse presentiegelden en onkostenvergoedingen waarvoor geen verantwoording nodig is – heeft ruim een jaar voor de Europese verkiezingen een nieuwe knauw gekregen. Voor sommigen bevestigt het schandaal het vooroordeel: verbaast niks, topje van de ijsberg.

Metsola

Lees ook het interview met de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola: ‘Waar? vroeg ik. In Kiev, zei hij. En ik zei: okay, ik doe het’

Brusselse gerechtelijk onderzoekers stuitten in mei 2022 op onregelmatigheden bij oud-parlementslid Pier Antonio Panzeri, die een actiegroep voor mensenrechten leidde. Omdat ze vermoedden dat hij niet alleen handelde, zijn ze hem gaan volgen, met de arrestaties van december als gevolg.

Eigen regels tegen het licht

Deze week houdt het Parlement in Straatsburg de eigen regels tegen het licht. Het enige gekozen instituut van de EU zal heel wat bakens moeten verzetten om weer enige geloofwaardigheid te krijgen bij de kiezers.

Hier de hoofdrolspelers in deze thrillerserie over politieke corruptie. Let wel: de rechter heeft de verdachten nog niet veroordeeld.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw