Premium Lock Verdedig jezelf! Het geheime wapen van Krav Maga

14 december 2022Leestijd: 9 minuten
De uit Israël afkomstige Rotem Nir (links) en Jeroen Meyer hebben sinds 2013 een eigen school in de Flevopolder, voor lessen in Krav Maga aan jong en oud. Foto: Peter Hilz

Het in Israël ontwikkelde Krav Maga is al 75 jaar een geheim wapen. Eerst kregen alleen militairen de zelfverdedigingsmethode onderricht, later ook burgers. Krav Maga wordt ook steeds populairder in Nederland. ‘Mijn leven is veranderd.’

In Israël is zelfverdediging van levensbelang. Altijd en overal loert gevaar. Bij een raketaanval zit je natuurlijk het veiligst in een schuilkelder. Maar hoe verdedig je jezelf tegen een zelfmoordterrorist met een bomgordel of tegen iemand die plotseling een mes trekt of wild om zich heen begint te schieten? Wat doe je als je wordt ingesloten door een groepje mannen die je willen beroven of verkrachten?

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

In zo’n vijandige omgeving is het niet vreemd dat mensen zich fysiek en mentaal wapenen tegen agressie. Krav Maga voorziet in die behoefte en is in 1948 ontwikkeld in het Israëlische leger. Aanvankelijk was de methode exclusief bedoeld voor militairen en politieagenten, later werden de technieken ook onderwezen aan burgers. Letterlijk betekent ‘Krav Maga’ in het Hebreeuws ‘contactgevecht’. Het is geen vechtsport, maar een systeem gericht op zelfverdediging. Er bestaan geen regels, behalve uiteraard de wet. Beoefenaren van Krav Maga leren zo realistisch mogelijk hun tegenstander(s) uit te schakelen en zo nodig zelf in de aanval te gaan. Maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Tijdig ingrijpen of juist wegrennen kan je veel ellende besparen.

‘In Israël is het een kwestie van leven en dood’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw