in Hoog Buurlo Premium Corner

Met de wolf keert ook de kuddebeschermingshond terug

07 december 2022Leestijd: 3 minuten

Met de terugkeer van de wolf keert ook een eeuwenoude manier terug om over vee te waken: de kuddebeschermingshond.

Op drie paardenkoetsen na, is de Hoog Buurlose Heide uitgestorven. De koetsen maken een rondje door het gebied: een eindeloze zee van heideheuvels, waar de stilte regeert. Ze pau­zeren even als ze boswachter Midden Veluwe Laurens Jansen (42) tegenkomen. ‘Nog een mooie wolf gezien vandaag?’ vraagt een van de koetsiers aan Jansen. ‘Vandaag nog niet,’ zegt hij. De koetsen rijden weer door.

Wat Jansen niet vertelde, is dat hij in het bos nog nooit een wolf heeft gezien. Geen verrassing, gezien de feiten: er leven zes wolven in ‘zijn’ Midden Veluwe, een gebied van 9.000 hectare. Sowieso is de kans om een wolf overdag te zien nihil. ‘Door menselijke activiteit overdag is de wolf vooral in de nacht actief,’ zegt Jansen.

Lees deze column van Gerry van der List: Bescherming van de boze wolf is gevaarlijk

Wat wél is te zien, ligt op de grond: de uitwerpselen van het dier, inclusief botresten en haartjes. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar de Veluwse grond is het decor van de strijd tussen wolf en hond. Sinds twee jaar hebben de wolven er namelijk rivalen bij die ook een territorium afbakenen: Nora en Ravi, twee Karpatische herdershonden. Zij zijn naar Hoog Buurlo gehaald om een schaapskudde met 250 dieren te beschermen.

De honden zien er verraderlijk knuffelbaar uit

Schaapsherder Wilfried Buitink (59) beheert deze kudde en is erg tevreden over het duo. ‘Sinds zij er zijn, slaap ik een stukje beter,’ zegt hij. Als de nacht valt, blijven de honden bij de kudde zodat die veilig buiten kan staan.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.