Premium Lock Met de wolf keert ook de kuddebeschermingshond terug

07 december 2022Leestijd: 3 minuten
Veluwse schaapskudde kan dankzij Karpatische herdershonden Nora en Ravi ’s nachts veilig buiten blijven staan. Foto: Herman Engbers

Met de terugkeer van de wolf keert ook een eeuwenoude manier terug om over vee te waken: de kuddebeschermingshond.

Op drie paardenkoetsen na, is de Hoog Buurlose Heide uitgestorven. De koetsen maken een rondje door het gebied: een eindeloze zee van heideheuvels, waar de stilte regeert. Ze pau­zeren even als ze boswachter Midden Veluwe Laurens Jansen (42) tegenkomen. ‘Nog een mooie wolf gezien vandaag?’ vraagt een van de koetsiers aan Jansen. ‘Vandaag nog niet,’ zegt hij. De koetsen rijden weer door.

Wat Jansen niet vertelde, is dat hij in het bos nog nooit een wolf heeft gezien. Geen verrassing, gezien de feiten: er leven zes wolven in ‘zijn’ Midden Veluwe, een gebied van 9.000 hectare. Sowieso is de kans om een wolf overdag te zien nihil. ‘Door menselijke activiteit overdag is de wolf vooral in de nacht actief,’ zegt Jansen.

Lees deze column van Gerry van der List: Bescherming van de boze wolf is gevaarlijk

Wat wél is te zien, ligt op de grond: de uitwerpselen van het dier, inclusief botresten en haartjes. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar de Veluwse grond is het decor van de strijd tussen wolf en hond. Sinds twee jaar hebben de wolven er namelijk rivalen bij die ook een territorium afbakenen: Nora en Ravi, twee Karpatische herdershonden. Zij zijn naar Hoog Buurlo gehaald om een schaapskudde met 250 dieren te beschermen.

De honden zien er verraderlijk knuffelbaar uit

Schaapsherder Wilfried Buitink (59) beheert deze kudde en is erg tevreden over het duo. ‘Sinds zij er zijn, slaap ik een stukje beter,’ zegt hij. Als de nacht valt, blijven de honden bij de kudde zodat die veilig buiten kan staan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw