Frans-Duitse relatie onder druk: onbegrip aan beide zijden van de Rijn

02 november 2022Leestijd: 2 minuten
Zo gezellig was de lunch van Scholz en Macron niet: de gezamenlijke persconferentie ging niet door. Foto: Corbis/Getty Images

EU-correspondent René van Rijckevorsel over de Frans-Duitse as, die een stuk minder soepel werkt dan toen Angela Merkel kanselier was.

De Europese Unie wordt wel gezien als Frans-Duits project. De bezegeling was na de val van de Muur. Duitsland mocht West en Oost laten samensmelten, maar moest daarvoor de D-mark offeren. De euro was geboren en Frankrijk had opeens een dijk van een munteenheid.

Die Frans-Duitse as verlangt enige compatibilité d’humeurs, of noem het Freundschaft über den Rhein, tussen de Président de la République en de Bundeskanzler. Frans-Duitse gelijkgestemdheid als ruggegraat van de Unie.

U voelt ’m al: er is wrijving op de lijn Parijs-Berlijn. En de schuldige (en mogelijke profiteur) zit in het Kremlin.

Lees deze blog van Robbert de Witt: Is Olaf Scholz straks de nuttige idioot van Xi Jinping?

Economische reus Duitsland is onzeker. Het land ziet de export bedreigd nu er geen spotgoedkoop gas meer uit Rusland vloeit en de handel met China onder druk staat. Deze week bezoekt bondskanselier Olaf Scholz China en hij gaat zelfs president Xi Jinping feliciteren met zijn derde ambtstermijn. Het bezoek heeft geleid tot veel Europees onbegrip, net als de verkoop van een deel van de Hamburgse haven aan het Chinese Cosco.

Luister ook de EU-podcast BruXL met René van Rijckevorsel over Hoe naïef Europa de deur wijd openzet voor de Chinezen (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Fransen voelen zich geïsoleerd in het westen

In de energiecrisis staan de Fransen en de Duitsers tegenover elkaar. Parijs is boos over de bijna 300 miljard euro die Scholz uittrekt om eigen burgers en bedrijven te steunen. Niet solidair! Ook voelen de Fransen zich steeds meer geïsoleerd in het westen. De oostelijke lidstaten, die strijdbaar én gastvrij zijn als het gaat om Oekraïne, stelen de show. De oorlog kan ertoe leiden dat (Balkan)landen in de wachtkamer versneld toetreden. Dan verschuift het zwaartepunt van de EU nog meer naar het (zuid)oosten.

Na een moeizaam geplande lunch van Scholz en president Macron in Parijs vorige week, ging de aangekondigde gezamenlijke persconferentie opeens niet door. Slecht teken. Een gebroken as kan de EU zich niet permitteren, juist nu eenheid is geboden tegen Moskou.