In Amsterdam Premium Corner

Waarom Nederland maar blijft terugkeren naar ‘Indië’

03 november 2022Leestijd: 3 minuten

Met Thom Hoffman op de Multatuli. Zijn persoonlijke zoektocht naar het verhaal van Nederlands-Indië is een van duizenden.

Schepen en Nederlands-Indië, ze horen bij elkaar als Saïdjah en Adinda. Schepen verbonden de duizenden eilanden van de archipel, en de kolonie als geheel met het ‘moederland’. W.F. Hermans roemruchte Indië-roman Ik heb altijd gelijk begint met de terugkeer, na de ‘politionele acties’, van een gedesillusioneerde militair in de haven van IJmuiden. Recent vergeleek David Van Reybrouck in Revolusi de sociale gelaagdheid van de koloniale samenleving met de dekken van de pakketboot.

Nederlands beroemdste hekelaar van koloniale wantoestanden

Ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van Multatuli schreef Rob Luckerhof over Eduard Douwes Dekker: De ‘kwelgeest’ van Multatuli

Het evenementenbootje dat op deze zwoele oktoberavond over de Amstel tuft, is bij deze grote geschiedenis maar een voetnootje. Maar het hoort er toch bij. Het draagt om te beginnen de naam van Nederlands beroemdste hekelaar van koloniale wantoestanden, Multatuli, én aan boord zit een heel gezelschap van onderzoekers, politici, schrijvers, journalisten, belangenbehartigers en anderen die meestal persoonlijk én professioneel met ‘Indië’ zijn verbonden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner