1873 Premium Corner

Hoe een button de geschiedenis van slavernij schrijft

16 november 2022Leestijd: 5 minuten

Ongemerkt lost 1873 het jaar 1863 af als het jaar dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname en toenmalige Antillen. Hoe is dat zo gegaan?

Als je eenmaal gaat graven in de geschiedenis, blijf je graven. Dat gevoel bekruipt je bij de historische kwestie die zijdelings – maar ook weer niet zo heel zijdelings – is verbonden met de verwachte excuses voor het Nederlandse slavernijverleden door het vierde kabinet-Rutte. De kwestie, namelijk, wanneer Nederland de slavernij in zijn koloniën afschafte. In 1863 of 1873?

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Dat laatste wordt steeds vaker vrij plompverloren beweerd. RTL Nieuws onthulde onlangs dat die langverwachte excuses aanstaande zijn en legde in het nieuwsbericht uit waarom. ‘Volgend jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft.’ De omroep had dat vermoedelijk van niet de eerste de beste. Nog in september zeiden ’s lands hoogste historici hetzelfde. Eerst premier Mark Rutte (VVD) in Suriname. In De Nationale Assemblée in Paramaribo zei hij op 13 september: ‘Ook daarom ben ik naar Suriname gekomen. We staan in het Koninkrijk der Nederlanden aan de vooravond van de herdenking van 150 jaar afschaffing van de slavernij.’ Een week later herhaalde de Koning dat in de Troonrede.

Slavernij is formeel in 1863 afgeschaft

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.