Premium Lock Hendrik Jan Bökkers: ‘Ik ben niet op zoek naar een rijk sociaal leven’

29 november 2022Leestijd: 11 minuten
Hendrik Jan Bökkers. Foto: Guido Benschop

Hendrik Jan Bökkers (45) is met zijn band Bökkers populair in het oosten. Heel Nederland veroveren, hoeft niet. ‘Onze muziek is niet speciaal voor boeren. Ook niet speciaal voor hartchirurgen, trouwens.’

Hendrik Jan Bökkers woont op Landgoed Zelle. Dat ligt tussen het Gelderse Hengelo en Ruurlo, in de Achterhoek. Het landgoed is een monument. Bökkers – voorman, zanger en gitarist van de in het oosten van het land razendpopulaire band Bökkers – is dol op geschiedenis, zal hij meermalen vertellen. De monumentale status van Zelle houdt in dat er ‘niet mag worden gesleuteld aan de structuur van het landgoed’. Het lanen- en padenstelsel en de boomsingels blijven tot in de eeuwigheid intact. ‘Prachtig toch?’

Hendrik Jan Bökkers. Foto: Guido BenschopHendrik Jan Bökkers (Olst, 1977) is voorman, zanger en gitarist van de Sallandse band Bökkers. Hij deed de pabo in Zwolle en studeerde daarna aan de Rockacademie in Tilburg. Hij speelde eerder in de Achterhoekse band Jovink.

Het interview is in het gastenverblijf dat op zo’n twintig meter van de boerderij staat, waar hij woont met zijn vrouw Martine en hun vier jonge kinderen. Geregeld hoort Bökkers dat hij er een bed & breakfast moet beginnen. ‘Ik moet er niet aan denken. Al dat vreemde volk hier.’

Optreden in biertenten noemt Bökkers ‘het gegil’

Niet dat hij nurks is, of mensenschuw – integendeel. De goedlachse en voortdurend koffie schenkende Bökkers wil rust. ‘Ken je het programma Jambers?’ De Belg Paul Jambers maakte korte documentaires over mensen met dubbellevens. ‘Zo moet je me zien. Doordeweeks een monnik slash saaie huisvader, in het weekend een rockster. Optreden in biertenten en op festivals is hartstikke mooi, maar ook zwaar. Ik noem dat “het gegil”. Gegil in volume, gegil in het getrek van mensen die na afloop iets van me willen.

‘Ik vind het heel prettig dat hier niks is. Ja, bos en weiland. Ik meen dat op het landgoed twintig huizen staan. Het dichtstbijzijnde staat een paar honderd meter van ons vandaan. Elke kant uit kan ik een uur wandelen zonder dat ik iemand tegenkom.’

 Ik heb met mijn ouders in een nieuwbouwwijk in Heino gewoond. Hutjemutje. Je hoorde de buurman naar de wc gaan. Daar kon ik helemaal niet tegen. Veel te veel indrukken

Ze wonen er nu een half jaar. Het gezin verhuisde vanuit een boerderij even buiten het Overijsselse Raalte, in Salland, de regio waar Bökkers opgroeide. Ook daar was het stil. ‘Ik heb met mijn ouders in een nieuwbouwwijk in Heino gewoond. Hutjemutje. Je hoorde de buurman naar de wc gaan. Daar kon ik helemaal niet tegen. Veel te veel indrukken.’

Bökkers zit niet te wachten op mensen die zich met hem bemoeien

Hij verliet zijn geliefde Salland. Na elk optreden was het daar goed thuiskomen. ‘Maar hier ook. Ik voel geen verschil. Ik beschouw het hele Nedersaksische gebied, waarbij naast Salland en de Achterhoek onder meer ook Twente hoort, als één gebied. Historisch, taalkundig en cultureel horen ze bij elkaar.

Lees het interview met Normaal-voorman Bennie Jolink: ‘Ik maak me zorgen over hoe mensen zich mij zullen herinneren’

‘Sallanders zijn over het algemeen gemoedelijke mensen. Volgens mij zijn Achterhoekers nog net iets gemoedelijker. Ik blijf buitenstaander, maar dat ligt aan mij. Ik bemoei me niet veel met mensen. Andersom zit ik niet te wachten op mensen die zich met mij bemoeien. Onaangekondigd bezoek vind ik verschrikkelijk. Je kunt toch even bellen? Wat dat betreft ben ik niet zo Sallands of Achterhoeks. Ik ben niet op zoek naar een rijk sociaal leven, het is prima zo.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw