Het eerste verticale bos van Nederland staat in Eindhoven

18 oktober 2022Leestijd: 3 minuten
Woonwijk Strijp-S in Eindhoven, met in het midden de Trudo Toren

Groen in stadsgebieden moet vaak plaatsmaken voor grauwe, betonnen gebouwen. Dit is niet het geval bij de Trudo Toren.

Zodra de bus de hoek omgaat, komt de groene, inmiddels herfstkleurige blikvanger vol in zicht. Op het voormalige Philips-terrein Strijp-S in Eindhoven staat de Trudo Toren: het eerste verticale bos in Nederland. Op elk balkon van de 125 appartementen staat een boom en groeien planten en struiken. Al dat groen brengt veel voordelen met zich: het werkt verkoelend in de zomer, is esthetisch aantrekkelijk en zorgt voor CO2-reductie en zuurstofproductie.

Dat het verticale bos op Strijp-S staat is geen toeval. Sinds 2008 is woningcorporatie Trudo er namelijk actief. ‘Strijp-S is anders dan andere woonwijken,’ zegt Fieke van den Beuken (32), projectontwikkelaar van de Trudo Toren.

De Verboden Stad

Strijp-S heeft inderdaad een bijzondere geschiedenis. In 1916 bouwde het elektronicabedrijf Philips er zijn eerste fabriek. In de decennia daarna groeide het uit tot een zelfvoorzienend industriegebied. Begin 2000 kocht de gemeente Eindhoven ‘de Verboden Stad’ – zoals Strijp-S in de volksmond werd genoemd vanwege de exclusieve toegankelijkheid voor werknemers – terug van Philips.

Lees ook dit artikel van Simon Rozendaal: Het gaat met heel veel natuur hier juist goed

Het doel was om van de wijk hét creatieve centrum van de stad te maken, waar wonen, werken en vrijetijdsactiviteiten samenkomen. De bestaande fabrieksgebouwen kregen zoveel mogelijk een nieuwe bestemming om het karakter van de wijk te behouden. ‘Een gebied als dit, met deze geschiedenis en visie, mag en kán zo’n enorm icoon als de Trudo Toren hebben,’ zegt Van den Beuken.

Het idee van het verticale bos ontstond rond 2015. ‘Het vergroenen van de wijk vinden we belangrijk, maar op de grond was daar weinig ruimte voor.’ In Milaan zag het bestuur van Trudo het flatgebouw Bosco Verticale, het eerste verticale bos ter wereld. Enthousiast kwamen ze terug en vlak daarna begon de ontwikkeling van de Trudo Toren: een veel complexer bouwproject dan een normale flat.

Vliegende tuiniers snoeien de bomen

Zo moesten er geschikte boom- en plantensoorten worden gekozen. De bomen moeten met weinig grond overleven en bestand zijn tegen veel zonlicht en zware stormen. Testen in windtunnels pakten goed uit, toch is er voor extra veiligheid gekozen en zijn de bomen verankerd aan een bovenliggend balkon.

Daarnaast is een hele infrastructuur nodig om de planten te onderhouden. Van den Beuken: ‘Elke plantenbak is aangesloten op een centraal bewateringssysteem om de planten te voorzien van water en voeding. Via sensoren wordt het vochtgehalte continu gemeten.’

Het onderhoud van de planten vergt ook de nodige creativiteit. Zo moeten de bomen op hoogte worden gesnoeid. Dit doen ‘vliegende tuiniers’, die abseilend het gebouw afgaan om bij de bomen te komen.

Het eerste jaar van de Trudo Toren is een succes

Eind 2021 was het dan zo ver en werden de appartementen opgeleverd. De Trudo Toren is het eerste verticale bos dat is bedoeld voor de sociale huursector; de woningen hebben een maandelijkse huur van 633 euro.

Er was veel belangstelling. De nieuwe bewoners prijzen zich gelukkig dat ze zijn uitgekozen. ‘Het voelde alsof de Trudo Toren voor mij werd gebouwd,’ zegt David Hordijk (27), een van de bewoners. ‘Het groen, het duurzame aspect, de saamhorigheid – hier wonen is echt helemaal mijn ding.’

Ook Van den Beuken kijkt tevreden terug op het eerste jaar. ‘Alle planten hebben de verhuizing overleefd en beginnen meer volume te krijgen. Hopelijk krijgen we de komende jaren ook nog wat meer dierlijke bewoners in het groen.’