Premium Lock Waarom sportscholen bij uitstek geknipt zijn om risicojeugd de les te leren

12 september 2022Leestijd: 9 minuten
Discipline, respect voor elkaar, doorzettingsvermogen, agressiebeheersing: trainers van sportscholen zijn ware leermeesters voor jongeren. Foto: Marcel van den Bergh/ANP

Nog meer dan scholen zijn ervaren coaches van sportscholen geknipt om ontspoorde jongeren in het gareel te krijgen en te houden.

Risicojongeren zitten voor ze het weten tot over hun oren in de drugscriminaliteit. Het begint vaak met een ‘pakketje’ wegbrengen, drugsgeld witwassen of op de uitkijk staan bij een deal. Eenmaal in het circuit gezogen, gaat het van kwaad tot erger. Van zelf drugs dealen en het uithalen van cocaïne uit containers in de haven tot het plegen van bomaanslagen op panden van concurrenten en zelfs het uitvoeren van liquidaties.

In de misdaad draait alles om geld en status. Jonge drugscriminelen pronken met merkkleren en sieraden, scheuren door de wijk op een dure scooter of, zodra het kan, in een snelle waggie. In het uitgaansleven en tijdens vakanties in bij voorkeur Marokko, Turkije, Spanje, op de Antillen of in Dubai, laten ze het breed hangen in luxe tenten: ‘Zet maar drie flessen champagne op tafel!’

Drugsbendes ronselen koeriers en klusjesmannen op het schoolplein of via sociale media. Het snelle geld lijkt aanlokkelijk voor scholieren, maar zeg één keer ja tegen een drugsbende en je kunt nooit meer nee zeggen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Een relatief groot aantal jongeren heeft een laag IQ en gedragsproblemen door onder meer ADHD en verslaving. Daardoor zijn ze gemakkelijk beïnvloedbaar en impulsief. Ze staren zich blind op het succes van grote jongens uit het milieu die volgens politie en hulpverleners fungeren als NERO: negatieve rolmodellen. Het probleem van kinderlijk eenvoudige rekrutering van jonge aanwas speelt in achterstandswijken van de grote steden, maar ook in kleinere steden en zelfs op het platteland. Jongeren van allochtone herkomst zijn nog steeds oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken.

Voorkomen dat scholieren afglijden in de misdaad

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw