Kijk hier vanaf 20.00 uur de HJ Schoo-lezing van Dilan Yesilgöz

11 september 2022Leestijd: 2 minuten
Dilan Yesilgöz-Zegerius

VVD-minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius houdt maandagavond 12 september de veertiende HJ Schoo-lezing. Ze zal in De Rode Hoed in Amsterdam spreken vanaf 20.00 uur. De lezing is hier live te bekijken via NPO Politiek. Na afloop is de volledige tekst ook terug te lezen op ewmagazine.nl.

Yeşilgöz-Zegerius (45) is een van de meest prominente VVD’ers. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer van maart 2021 haalde ze na Mark Rutte en Tamara van Ark de meeste stemmen, 44.430. Sinds 10 januari dit jaar is ze minister van Justitie en Veiligheid. In het demissionaire kabinet-Rutte III was zij van 25 mei 2021 tot 10 januari 2022 staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat.

Yesilgöz kwam als politieke vluchteling naar Nederland toen ze 8 was

Ze was raadslid in Amsterdam en werd op 23 maart 2017 Tweede Kamerlid. Namens de VVD-fractie voerde ze het woord over onder meer klimaat, politie, veiligheid, cyber security, terrorismebestrijding en drugsbeleid. Ze is geboren in de Turkse hoofdstad Ankara en arriveerde met haar moeder en zusje op 8-jarige leeftijd als politieke vluchteling in Nederland. Haar vader was al eerder gevlucht, beide ouders moesten het land verlaten vanwege hun strijd voor Koerden, vakbondsrechten, vrouwen en andere minderheden.

De HJ Schoo-lezing is een eerbetoon aan de journalist, columnist en essayist HJ Schoo (1945-2007), voormalig hoofdredacteur van Elsevier Weekblad (1993-1999), lid van de hoofdredactie van de Volkskrant (2000), en uitgever van Vrij Nederland, Opzij en Psychologie Magazine. Hij overleed in 2007 op 61-jarige leeftijd.

De HJ Schoo-lezing geldt als de officieuze opening van het politieke seizoen en wordt georganiseerd door de redactie van EW. Eerdere sprekers waren Meindert Fennema, Frans Vera, Frits Bolkestein, Thierry Baudet, Mark Rutte, Frans Timmermans, Ahmed Aboutaleb, Edith Schippers, Sybrand Buma, Peter Altmaier, Wopke Hoekstra, Klaas Knot en Sigrid Kaag.

De HJ Schoo-lezing van Dilan Yeşilgöz-Zegerius begint maandag 12 september rond 20.00 uur en is hier live te bekijken via NPO Politiek.