Premium Lock De boekencollectie van Vincent van Gogh-kenner Evert van Uitert

08 september 2022Leestijd: 2 minuten
Nieuw project in bieb van voormalige Amerikaanse ambassade. Menno Doornbos geeft uitleg. Foto: Suzanne van de Kerk

Welke boeken verzamelt een internationaal vermaard kenner van Vincent van Gogh? Evert van Uitert (1936-2021) wilde alles van de schilder weten. Welke kennis en inzichten Van Gogh opdeed, welke mensen hij sprak, welke schrijvers hij las. Zo hoopte hij in het hoofd van de schilder te kijken.

Het is af te lezen aan de pakweg 7.500 boeken die de kunsthistoricus-hoogleraar naliet. Van Multatuli tot Nietzsche en van Marina Abramović tot Piet Zwart. Vanaf deze week zijn ze te raadplegen in de bibliotheek van de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout in Den Haag.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

‘Het is meer dan een optelsom van boeken. De verzameling weerspiegelt Everts onderzoek en specialisme. De bibliotheek is het hoofd van Evert,’ zegt kunsthistoricus en voormalig hoogleraar Claudine Chavannes-Mazel (73), levenspartner van de 30 mei 2021 overleden Evert van Uitert.

Boekhandels vonden de boeken ‘waardeloos’ omdat ze gebruikt waren en wilden ze, hoewel gratis, niet hebben. Bovendien leefde de wens om ze bij elkaar te houden. Met hulp van kunstadviseur Menno Doornbos (58), die ervaring heeft met collecties van particulieren en organisaties, belandde de verzameling in de bibliotheek van het opvallende gebouw van de Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw