Oorlog Oekraïne Premium Corner

Waarom Amnesty met rapport haar doel voorbij schiet

22 augustus 2022Leestijd: 4 minuten

Met rapport over vermeende schendingen van het oorlogsrecht door Oekraïne in de strijd met Rusland schiet mensenrechtenorganisatie haar doel voorbij.

Brieven schrijven aan politieke gevangenen is nog altijd de kerntaak van Amnesty International. Op de site staan namen van gewetensgevangenen aan wie leden en sympathisanten in scholen, kerken, buurthuizen en in het hoofdgebouw van de Nederlandse tak aan de Keizersgracht in Amsterdam (digitale) brieven kunnen sturen. Sinds de oprichting van Amnesty in 1961 door een Britse advocaat zijn tienduizenden gevangenen vrijgelaten of werd hun detentie verlicht.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Bij de oprichting ging de meeste aandacht uit naar politieke gevangenen in Oost-Europa. Sinds het einde van de Koude Oorlog begin jaren negentig is het perspectief verbreed. De laatste vijftien jaar zet Amnesty zich naast de ‘klassieke’ mensenrechten ook in voor sociale, culturele en economische rechten zoals recht op water, voedsel en onderwijs.

Sinds 2013 is het ook mogelijk onderzoek te doen in eigen land. Zo publiceerde de Nederlandse tak, actief sinds 1968, een kritisch rapport over etnisch profileren door de politie.

Amnesty gedraagt zich steeds meer als een ‘linkse lobbyclub’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.