Premium Lock Welkom in de bajes! Deze gevangenissen kregen een andere bestemming

30 augustus 2022Leestijd: 5 minuten
De Koepel in Arnhem was tot 2013 een gevangenis. Foto: Piroschka van de Wouw/ANP

Veel gevangenissen kregen de afgelopen jaren een andere bestemming. Van hotel, bioscoop en bibliotheek tot school, kantoor of woningen.

Welkom in de bajes! Je kunt slapen in een verbouwde cel of wonen in een gerenoveerde gevangenisvleugel. Dineren met uitzicht op de oude luchtplaats, boeken lenen of vergaderen in De Nor. Of werken in de oude arbeidzaal of in twee doorgebroken strafhokken.

Zo’n dertig gevangenissen kregen de afgelopen jaren een nieuwe bestemming. Een combinatie van leegstand, vervangende nieuwbouw, minder instroom van gedetineerden en noodzakelijke bezuinigingen, leidde tot sluiting van een reeks penitentiaire inrichtingen.

Het Rijksvastgoedbedrijf ging in overleg met de Dienst Justitiële Inrichtingen, gemeenten en omwonenden op zoek naar kopers met goede ideeën die passen in de buurt en iets toevoegen aan bestaande voorzieningen. In het geval van historisch erfgoed moeten de kopers voldoen aan de nodige eisen.

Een rondgang door het land levert architectonische parels op. Van de schitterend gerenoveerde Koepel in Haarlem – met een bioscoop in de uitgegraven kelder – en de gastvrije Blokhuispoort in Leeuwarden, tot sterrenhoreca in de oude vrouwengevangenis in Zwolle en een mooi hotel in het oude Huis van Bewaring in Almelo.

Sommige locaties, zoals de Bijlmerbajes in Amsterdam, Noordsingel in Rotterdam en Wolvenplein in Utrecht, zijn nog in ontwikkeling, maar ogen veelbelovend. Zo wordt een bezoek aan of permanent verblijf in de bajes een pretje. Wie wil beleven hoe het is om vast te zitten, kan terecht in de oude Koepel in Arnhem voor een middag spanning in de escape rooms. Gelukkig is overal ook aandacht voor de rijke historie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw