Premium Lock Rechter dwingt NRC beschuldigingen tegen CDA’er Knops in te trekken

13 juli 2022Leestijd: 3 minuten
CDA-Kamerlid Raymond Knops in de Tweede Kamer. Foto: ANP

De rechtbank van Amsterdam tikt NRC en dagblad De Limburger hard op de vingers. Beide kranten beschuldigden CDA-politicus Raymond Knops ervan zich tienduizenden euro’s te hebben toegeëigend via een slinkse grondtransactie met de provincie Limburg en de gemeente Horst aan de Maas. De rechter noemt die beschuldigingen ‘onrechtmatig’.

Beide kranten moeten de artikelenreeks over de grondtransactie – die nog te lezen is in hun digitale archief – aanvullen met de rechterlijke uitspraak van woensdag 13 juli en de mededeling dat hun beschuldigingen aan het adres van Knops onrechtmatig zijn. Feitelijk betekent dat rectificatie. NRC en De Limburger worden door de rechter ook veroordeeld tot het betalen van de proceskosten die Knops maakte.

Lees ook dit stuk over Joep Dohmen: Publicaties NRC leidden tot val van Limburgs college

De gevierde NRC-onderzoeksjournalist Joep Dohmen schreef in mei 2020 dat Knops zich voor tienduizenden euro’s had bevoordeeld bij de grondaankoop in 2010 voor zijn woonboerderij in de Noord-Limburgse gemeente. Geholpen door zijn kennelijk goede contacten bij gemeente en provincie, mocht het toenmalige CDA-Kamerlid een veel groter huis bouwen dan andere kopers in hetzelfde ‘ruimte voor ruimte’-project in de Limburgse gemeente. Knops zou ook een veel groter perceel hebben gekregen dan waarvoor hij had betaald. Volgens Dohmen leverde hem dat een voordeel op van tienduizenden euro’s.

Toen de artikelen uitkwamen, was Knops opgeklommen tot staatssecretaris Binnenlandse Zaken. Kort daarop was hij plaatsvervangend minister.

Knops pikte het niet

Knops pikte de beschuldigingen niet. Hij begon een bodemprocedure. In nieuwe artikelen beschuldigde Dohmen de CDA-bewindsman ervan dat hij ambtenaren van Binnenlandse Zaken aan het werk zette voor ‘privékwesties’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw