Premium Lock Mark Rutte: ‘Ik ga niet naar de NAVO en ik ga niet naar de Europese Unie’

13 juli 2022Leestijd: 15 minuten
Premier Mark Rutte. Foto: Patrick van Katwijk/Orange Images

Hoelang houdt Mark Rutte (55) het nog vol? De premier kiest de vlucht naar voren en gaat in de marge van een internationale top in Madrid uitvoerig in op vragen over zijn afscheid. Hij wil van geen wijken weten: ‘Ik loop hier weer te stuiteren.’

Mark Rutte (Den Haag, 1967) is sinds 14 oktober 2010 ­minister-president. Hij was VVD-lijsttrekker in 2006, 2010, 2012, 2017 en 2021. Van 2002 tot 2006 was hij staatssecretaris. Foto: Bart Maat/ANP

Deze zomer is Mark Rutte (VVD) de langstzittende premier in de parlementaire geschiedenis. Dat record roept de vraag op hoelang hij het nog volhoudt. ‘Deze periode is zijn laatste kunstje,’ fluisteren in de wandelgangen zelfs partijgenoten.

We spreken hierover met Rutte in een ontbijtzaaltje op de 28ste etage van een hoteltoren aan de noordrand van Madrid. Het is de laatste dag van de NAVO-conferentie, straks zal hij zich naar de andere NAVO-leiders spoeden. Vanaf hier heeft hij een fraai uitzicht op de Spaanse hoogvlakte, door de ochtendzon in een gouden gloed gezet. Een ideale plek om in zijn toekomst te turen.

Rutte is resoluut. Wil van geen wijken weten. Gooit er meteen een grap tegenaan: ‘De deal is: u en ik stoppen tegelijk.’

EW Maar dan is het duidelijk. Eind 2024 valt de pensioendatum van deze oude verslaggever. Dus dan vertrekt ook premier Rutte?

Mark Rutte: ‘Ho, stop! Ik dacht dat wij even oud waren. Ik trek onmiddellijk terug wat ik daarnet zei.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Hij wil nog jarenlang door als premier. Maar hij beseft dat er wordt gespeculeerd over zijn afscheid en kiest de vlucht naar voren door uitvoerig in te gaan op vragen over hoe hij zich een afscheid voorstelt.

EW U leest veel politieke biografieën, zoals die van Margaret Thatcher en Lyndon B. Johnson. Steekt u dan iets op over de kunst van het vertrekken?

Rutte: ‘Het gaat in die boeken altijd over die laatste ongezellige paar maanden. Ik zou liever willen lezen over de successen die eraan voorafgingen. Ik denk niet zo na over mijn afscheid. Wat heeft het voor zin om met jezelf bezig te zijn? We zijn allemaal radertjes. Ik houd mijn vaste riedel: een half jaar voor de verkiezingen bekijk ik of ik door wil, of de partij met mij door wil en of de kiezer met de VVD en Mark Rutte door wil.

‘In dit vak weet je nooit hoe het eindigt. Angela Merkel kon het helemaal plannen, maar ik ben niet zo’n planner. Heb ik nog energie? Heb ik nog ideeën? Jazeker, hier in Madrid loop ik weer een paar dagen te stuiteren.’

EW En de geluiden dat Rutte IV uw laatste kunstje is?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw