Premium Lock Dit waren de belangrijkste thema’s van de zomer van 1972

14 juli 2022Leestijd: 5 minuten
Richard Nixon, de 37ste Amerikaanse president, trad uiteindelijk in 1974 af. Foto: Owen Franken/Corbis/Getty Images

In het Nederland van 50 jaar geleden sloeg het weer genadeloos toe. En op de weg leek het oorlog.

In de zomer van 1972 is het nog steeds oorlog in Vietnam, en Richard Nixon is nog president van de Verenigde Staten. Suriname is nog geen onafhankelijk land, maar deel van het Koninkrijk. Met Johan Cruijff in de gelederen heeft Ajax net de Europa Cup 1 gewonnen, voor de tweede keer op rij nog wel. Er wonen in dat Nederland ruim 13 miljoen mensen. Er wordt – mede door het Club van Rome-rapport Grenzen aan de groei – een staatscommissie ingesteld: de commissie-Muntendam, die ‘het bevolkingsvraagstuk’ moet bestuderen. Want het gaat wel heel hard.

Vijftig jaar later wonen er in datzelfde Nederland 17,6 miljoen mensen, en is het hard op weg naar 20 miljoen. De grenzen aan de groei moeten nog steeds worden ontdekt. Ook in andere opzichten is dat Nederland van toen een heel ander land dan het Nederland van nu. Het weer was anders, het verkeer en de bevolkingssamenstelling ook. Er klonk andere muziek, er werden andere kleren gedragen en andere boeken gelezen. Maar compleet vreemd is dat land natuurlijk ook weer niet. Herinnert u zich deze acht nog?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw