Brussel boos over nieuwe spilzucht Europees Parlement

14 juli 2022Leestijd: 3 minuten
Voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola. Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Opnieuw krijgt het Europees Parlement bakken met kritiek over zich heen. Reden: de schimmige benoeming van een nieuwe secretaris-generaal en ook dit jaar weer honderden duurbetaalde ambtenaren erbij voor het Europese rupsje-nooitgenoeg. ‘Dit is belachelijk.’

Het Europees Parlement wist de afgelopen jaren steeds meer invloed te krijgen op de Europese besluitvorming, wat leidde tot een betere reputatie bij de kiezers. Het ging niet meer uitsluitend over hoe duurbetaald de parlementariërs zijn en over het maandelijkse verhuiscircus naar Straatsburg.

Het Europees Parlement maakte eerder dit jaar goede sier door als eerste volksvertegenwoordiging pal te staan voor steun aan Oekraïne en kreeg met de nieuwe 43-jarige Maltese Roberta Metsola een fris en beminnelijk nieuw gezicht.

Alle reputatiewinst wordt de laatste weken snel teniet gedaan

Maar twee recente ontwikkelingen rond het 705 zetels tellende Europees Parlement dreigen alle reputatiewinst snel teniet te doen.

Allereerst is er de benoeming van de nieuwe secretaris-generaal van het Parlement. Metsola (EVP) wil haar kabinetschef en partijgenoot, de Italiaan Alessandro Chiocchetti, op die post. De christen-democraten van de EVP willen zo hun positie verstevigen. De secretaris-generaal van het Parlement heeft een machtige positie, ook omdat de benoeming niet aan een termijn is gebonden. De huidige secretaris-generaal, Duitser Klaus Welle, zit er al dertien jaar.

In Brussel bestaan er grote twijfels over Chiocchetti’s geschiktheid om hoogste ambtenaar van het Europees Parlement te worden. Eerder dit jaar is hij in schaal bevorderd en daarmee is hij opeens geschikt om te solliciteren naar de baan.

Dertiende directeur-generaal met maandsalaris van 20.000 euro

De secretaris-generaal, die twaalf directeuren-generaal onder zich weet, wordt niet gekozen door de parlementariërs, maar benoemd door het presidium: Metsola en de leiders van de partijen. Om politieke steun te kopen bij de uiterst linkse Europese fractie wordt er een dertiende directoraat-generaal gecreëerd met voor de directeur-generaal een maandsalaris van zo’n 20.000 euro.

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld reageerde onlangs in een mail aan haar Europese collega-liberalen van Renew woedend op de baantjescarrousel. ‘Deze deal doet niets om het bestuur te depolitiseren, is niet evenwichtig, niet gebaseerd op verdiensten en niet professioneel. De oprichting van een dertiende DG is belachelijk.’ Stéphane Séjourné, de leider van Renew, zit in het presidium en steunt de EVP met de benoeming van Chiocchetti en de extra directeur-generaal voor uiterst links.

Miljoenen erbij voor 52 extra personeelsleden en 116 assistenten

Maar het blijft niet bij die extra directeur-generaal. Het Parlement, dat jaarlijks al 2 miljard euro kost, wil er nog eens miljoenen euro’s bij om 52 extra personeelsleden en 116 assistenten te kunnen inhuren. Ook vorig jaar kwamen er al 146 ambtenaren bij. Naast de 705 leden werken er al 7.500 staffunctionarissen  (exclusief de tolken) voor het Parlement.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Volgens het Europees Parlement zelf kost een extra post gemiddeld 107.500 euro per jaar. Maar de zeer goed ingevoerde website Politico heeft het over 200.000 tot 300.000 euro per jaar. Zelfs met het lagere cijfer van het Parlement kosten de 52 extra posten al 5,6 miljoen euro per jaar.

Ook ontvangen alle leden en medewerkers een zeer ruime inflatiecorrectie van 8,6 procent. Het Europees Parlement kost de Europese belastingbetaler per jaar nu meer dan 2 miljard euro.

Lidstaten zien nóg meer budget voor Europees Parlement niet zitten

In Brussel neemt het gesputter over de spilzucht van het Parlement toe. Tal van EU-lidstaten zien nóg meer budget voor het Europees Parlement niet zitten. Woensdag 13 juli hebben elf Permanent Vertegenwoordigers in de Europese Raad, onder wie die van Nederland, protest aangetekend. Maar onder meer de Fransen en de Duitsers zouden zich op de vlakte hebben gehouden en tot een blokkade kwam het niet.

De Permanent Vertegenwoordigers zeiden wel collectief dat het nieuwe verzoek juist komt terwijl de inflatie piekt, waardoor ‘alle instellingen zelfbeheersing moeten uitoefenen’. De Raad heeft daarom ‘sterke bedenkingen’ bij het voorstel van het Parlement. De EU-instellingen (Parlement, Raad, Commissie) kennen al decennia een non-interventiebeginsel als het gaat om elkaars begrotingen.

Meer weten over de actualiteit en achtergronden in Brussel, dat zijn macht steeds verder uitbreidt? Luister de EU-podcast BruXL met René van Rijckevorsel:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."