Defensienota Premium Corner

Zo wil minister Ollongren de krijgsmacht herstellen

01 juni 2022Leestijd: 3 minuten

Geen tanks, wel niet-nucleaire kruisraketten, 6 extra jachtvliegtuigen, dubbel zoveel Reaperdrones en raketartillerie met een bereik tot 300 kilometer. Defensie kan jaarlijks 5 miljard euro extra uitgeven. D66-minister Kajsa Ollongren werkt achterstallig onderhoud in de krijgsmacht weg, maar kiest ook voor uitbreiding van de offensieve wapensystemen.

Sterker Nederland, veiliger Europa heet het stuk. Het streven naar Europese militaire samenwerking staat hoog in het vaandel van Ollongren. Zij gaat ervan uit dat dit goedkoper is, al zijn de kostenoverschrijdingen van sommige Europese wapenprojecten legendarisch. Maar nu overleggen de Europese landen met elkaar in een pogingen de prijsverhogingen van de wapenindustrie te temperen.

‘We zijn ambitieus, maar ook realistisch,’ zei Ollongren.

Lees verder onder de tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Forse loonsverhogingen voor militairen

VVD-staatssecretaris Christophe van der Maat heeft al een half miljard van de extra 5 miljard uitgegeven door dinsdag een principeakkoord met de militaire bonden te sluiten voor een betere cao. Het defensiepersoneel krijgt er 8 procent bij en dankzij een eenmalige toelage gaan sommigen er zelfs 20 procent op vooruit. Dat is nodig ook, want sommige jonge militairen verdienden niet eens het minimumloon.

Defensie

Lees ook de column van Geerten Waling over de Defensienota: Zie de mens achter de militair

De minister en staatssecretaris presenteerden hun plannen op de marinierskazerne in Rotterdam. Er was een act bedacht dat zogenaamde terroristen er met de nieuwe nota vandoor wilden gaan, maar de Special Forces grepen tijdig in en de Defensienota werd gered. Het droeg bij aan de feestelijke stemming, want sinds 1991 verschenen er Defensienota’s die alleen maar bezuinigingen inhielden. Nu komt er serieus geld bij en dat hebben de huidige militairen nooit eerder meegemaakt.

‘Over drie jaar kunnen we zeggen: herstel van de krijgsmacht is gefixt’

‘De impact die deze nota gaat hebben, is enorm,’ zei Van der Maat. ‘Deze plannen zorgen voor het herstel van de krijgsmacht. Over drie jaar kunnen we zeggen: het herstel is gefixt. We kunnen verder vooruit.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.