in Brussel Premium Corner

Wordt verbieden straks verboden?

19 juni 2022Leestijd: 2 minuten

Het hing in de lucht. Het Europees Parlement wil in ruime meerderheid af van het vetorecht in de Europese Raad van Regeringsleiders. Nu kunnen besluiten, zoals die over het buitenlands beleid van de Europese Unie, nog door één lidstaat worden gedwarsboomd met een veto (Latijn voor ‘ik verbied het’).

De laatste jaren maakt vooral de Hongaarse premier Viktor Orbán grif gebruik van de macht die hij ontleent aan zijn vetorecht. Zo wist hij het laatste sanctiepakket tegen Rusland, met olie als hoofdmoot, wekenlang op te houden. Ten langen leste gaf de Raad toe. Landen die Russische olie krijgen via een pijpleiding, zoals Hongarije, zijn nu uitgezonderd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.