Ondanks accijnsverlaging staat benzineprijs bijna op recordhoogte

02 juni 2022Leestijd: 3 minuten
Nu de Duitse regering de belasting op benzine verlaagd heeft komen veel Nederlanders tanken bij een van de Duitse tankstations. Foto: ANP

 Het voordeel van de accijnsverlaging van 1 april is nagenoeg verdwenen. De prijs van een liter benzine staat net niet op recordhoogte. Het prijsverschil aan de pomp met België of Duitsland was in jaren niet zo groot, maar het is onwaarschijnlijk dat het kabinet op korte termijn ingrijpt.

1.Hoe hoog is de benzineprijs op dit moment?

Een liter benzine kost op donderdag 2 juni gemiddeld 2,476 euro. Daarmee is de recordprijs van 2,502 euro van 10 maart dit jaar bijna geëvenaard. Voor een liter diesel moet 2,154 euro worden betaald. De recordprijs voor diesel staat op 2,375 euro.

De prijsstijging is deels een reactie op de gedeeltelijke olieboycot van Rusland door de Europese Commissie. Eind dit jaar zal de olietoevoer per tankers vanuit Rusland naar de Europese Unie (EU) zijn stopgezet. Er moet worden gezocht naar alternatieve olie-exporteurs en door deze onzekerheid stijgt de olieprijs. Maar de prijs aan de pomp is ook afhankelijk van accijnzen, btw en raffinage-, transport- en opslagkosten. Doordat niet-Russische olie van een andere samenstelling is, kunnen de raffinagekosten oplopen.

2. De prijzen waren laatst toch juist flink gedaald dankzij een accijnsverlaging?

Sinds 1 april zijn de accijnzen op een liter benzine met 17,3 cent verlaagd. Voor een liter diesel is dat 11,1 cent en voor lpg 4,1 cent per liter. Het kabinet wil burgers tegemoetkomen. Die hebben te kampen met oplopende brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Maar het voordeel is door de stijgende brandstofprijs zo goed als verdwenen. De benzineprijs is bijna terug op het niveau van maart, toen er maximaal 2,502 euro moest worden betaald voor een liter benzine.

3. Hoe zit het met de prijs in omringende landen?

Ook in België staat de benzineprijs op recordhoogte, maar deze blijft lager dan in Nederland. Een liter benzine aan de Belgische pomp kost op donderdag 2 juni maximaal 2,138 euro. Voor een liter diesel is dat 2,048 euro.

Een liter benzine kost in Duitsland net iets minder dan 2 euro. Sinds 1 juni ligt (de komende drie maanden) de prijs van benzine in Duitsland 30 cent lager als gevolg van een  accijnsverlaging. Voor diesel is dat 14 cent per liter. Ook heeft Berlijn de btw op brandstof verlaagd.

Ook in Frankrijk blijft de benzineprijs nog net onder de 2 euro.

Lees ook dit omslagverhaal terug: Kabinet gevaarlijk laks: welvaart staat op het spel

Vergeleken met andere EU-landen is de benzineprijs in Nederland een van de hoogste. Alleen in Finland en Griekenland betalen automobilisten meer. Tanken is het goedkoopst in Hongarije. Daar is de benzineprijs vastgelegd op 1,22 euro per liter. Maar let op: buitenlandse nummerplaten moeten sinds vorige maand de marktprijs betalen aan de pomp.

4. Hoe reageert de politiek op de prijsstijging?

Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij (CDA) zei dinsdag 31 mei in de Tweede Kamer dat het kabinet op korte termijn ‘gezien onze budgettaire situatie’ niets kan doen. Pas in augustus kijkt het kabinet opnieuw naar de situatie.

Felle kritiek komt van FVD, PVV, Groep Van Haga en Denk. De partijen pleiten voor betaalbare benzineprijzen. PVV-leider Geert Wilders voerde actie bij een tankstation. Hij wil dat het kabinet de accijnzen tijdelijk op nul zet.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."