Premium Lock Stikstofminister Van der Wal in rijtje groenrechtse VVD’ers

28 juni 2022Leestijd: 5 minuten
Minister voor Natuur en Sikstof Christianne van der Wal (VVD). Foto: ANP.

De VVD is weer eens de milieupartij. Minister Van der Wal voegt zich met haar stikstofplan in een rijtje van illustere liberale voorgangers.

Van Ed Nijpels tot Pieter Winsemius en van Neelie Kroes tot Johan Remkes: allemaal ‘groene’ VVD-politici. Ze voerden beleid uit of schreven er, zoals Remkes, een rapport over: Niet alles kan overal, over de stikstofproblematiek.

In 1989 botsten Nijpels en Kroes keihard met de VVD-Kamerfractie. De twee ministers steunden het kabinetsplan voor afschaffing van het reiskostenforfait. Een kabinetscrisis was het gevolg en het kabinet-Lubbers II viel erover.

En nu is er Christianne van der Wal. VVD-minister voor Natuur en Stikstof die de stikstofneerslag omlaag moet brengen door te snijden in de veestapel zonder het boerenbedrijf de nek om te draaien. Een minister met een sterk verdeelde achterban.

De voormalige partijvoorzitter en gedeputeerde van Gelderland valt op door de stoerheid waarmee ze haar plannen verdedigt. Tegenover boeren, maar ook in de Kamer. Ze twijfelt niet over de door velen te rigoureus geachte stikstofregels en weigert in Brussel te gaan praten over vermindering van door Den Haag bedachte 162 Natura 2000-gebieden die de landbouw belemmeren.

Nederland is het slechtste jongetje van de klas

Van der Wal zei dat Nederland zich al decennia niet aan de regels houdt. ‘We zijn in heel Europa het slechtste jongetje van de klas. We bungelen onder aan de lijstjes als het gaat om de staat van onze natuur. Als ik in Brussel om coulance vraag, is het enige wat ik terugkrijg: ga je huiswerk doen. Laat zien dat je minder stikstof uitstoot en dat je na twintig, dertig jaar de natuur eindelijk eens echt gaat herstellen.’ Ze duidde op kabinetten die veertig jaar lang niet doorpakten.

Kan Nederland echt niet naar Brussel om regels te wijzigen?

Of de minister wel wist dat 15 maart 2023 verkiezingen voor Provinciale Staten zijn, vroeg JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink en hij voorspelde een debacle voor de VVD. ‘Dat zou betekenen dat ik kijk naar achterban en kiezers, in plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor de keuzes die nodig zijn voor Nederland.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw