Louise Fresco: ‘Te weinig erkenning voor werk boeren’

29 juni 2022Leestijd: 2 minuten
Louise Fresco ex-bestuursvoorzitter van Wageningen University. Foto: Erik van 't Woud / Hollandse Hoogte

Er is te weinig erkenning voor het werk van de boeren en niet alle schrale natuur is het behouden waard. Dit zegt prof. dr. Louise Fresco in een afscheidsinterview met het FD. Eerder deze maand stopte ze als bestuursvoorzitter van Wageningen University & Research, wereldwijd een toonaangevende onderwijsinstelling op het gebied van landbouw en natuur.

‘Maatwerk moet én voor de boeren én voor de natuur gelden. We hebben twee typen natuurgebied die onder Natura 2000 vallen. Daar spreekt niemand over. We hebben natte stukken van Nederland, die uniek zijn zoals de Wadden of de Biesbosch. We hebben ook hoge zandgronden. Die zijn niet uniek voor Nederland,’ zegt Fresco in het interview van 25 juni.

Het probleem met de hoge zandgronden is dat wij die bewust schraal maken en houden, aldus Fresco.  ‘Als je de natuur haar gang laat gaan, komt er bos. Zandverstuivingen op de Hoge Veluwe zijn het resultaat van middeleeuwse landbouw. Het is niet per se natuur. Die schrale gronden zijn heel erg gevoelig voor stikstof, en daar zit het probleem.’

Dat niet alles overal kan, geldt ook voor natuur

Fresco: ‘De Habitatrichtlijn zegt niet per se dat je daar stikstof moet verminderen, maar je moet die gronden in stand houden. Dat is óók een keuze. Je moet durven nadenken of een robuustere natuur een betere optie is op die plekken en of al die stukjes schrale grond het behouden waard zijn. Niet alles kan overal, zei [Johan] Remkes, [voorzitter van het Adviescollege Stikstofproblematiek]. Die nuance moet je ook bij natuur hebben.’

Naast haar rol als bestuursvoorzitter vervult Fresco nog allerlei nevenfuncties bij voedselorganisaties in binnen- en buitenland, waaronder die van vicevoorzitter van de wetenschappelijke begeleidingscommissie ter voorbereiding van de UN Food Systems Summit, waar wordt gewerkt aan een eerlijker, gezonder en duurzamer voedselsysteem.

Je mag vraagtekens zetten bij natuur

Op de vraag van het FD of we niet te veel hechten aan natuur, reageert Fresco: ‘Dat zeg ik niet. Als ik zie hoeveel natuur wij hebben ontwikkeld de laatste decennia: dat is fantastisch. Maar ook bij natuur mag je vraagtekens plaatsen. Welke natuur is voor ons het belangrijkst, wat heb je ervoor over, en waar?’

Fresco: ‘We hebben ooit ervoor gekozen veel kleine Natura 2000-gebieden te definiëren. Sommige zijn minder dan 10 hectare. Ik vind ook dat burgers, inclusief natuur- en milieu-organisaties, te weinig erkenning hebben voor dat moeilijke, risicovolle werk van boeren. Wij vinden het vanzelfsprekend dat wij elke dag alles kunnen kopen. Boeren zorgen daarvoor.’

Het hele interview met Louise Fresco is hier te lezen.