EW4000 Premium Corner

Slechts 4.000 weken de tijd: ‘Aanvaard dat het leven kort is’

20 juni 2022Leestijd: 7 minuten

Schrijver en journalist Oliver Burkeman bepleit in zijn boek een andere blik op tijd. Laat de hoop op totale controle varen, is zijn advies.

Dit is een artikel uit het vierduizendste nummer van EW. In deze uitgave van het weekblad staat het getal 4.000 centraal.

4.000 weken. Dat is zo ongeveer de duur van een mensenleven, ervan uitgaande dat je tachtig jaar oud wordt. Bizar weinig, toch? Dat was wat de Britse schrijver en journalist Oliver Burkeman (46) in eerste instantie dacht toen hij deze rekensom had gemaakt. Slechts 4.000 weken, terwijl de mens het geestelijk vermogen heeft om plannen te maken voor oneindig veel weken, veel meer dan die 4.000.

Obsessief proberen de tijd te beheersen

Niet gek dus dat zo veel mensen druk bezig zijn met het zo zinnig mogelijk indelen en besteden van hun beperkte tijd, schrijft Burkeman in zijn boek 4000 weken. Je tijd op aarde en hoe ermee om te gaan. Dat zo obsessief proberen de tijd te beheersen, heeft hij als voormalig zelfbenoemde ‘productiviteitsnerd’ ook jarenlang gedaan. Want de tijd mag dan beperkt zijn, het moet toch mogelijk zijn er zoveel mogelijk uit te halen, dacht hij: de korte tijd op een zo efficiënt mogelijke manier besteden zodat je alles kunt doen wat je belangrijk vindt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.