Premium Lock Slechts 4.000 weken de tijd: ‘Aanvaard dat het leven kort is’

20 juni 2022Leestijd: 7 minuten
ART_25_ned_int_oliver_burkeman_21386_IMG_Burkeman51945288943_d83d222231_o

Schrijver en journalist Oliver Burkeman bepleit in zijn boek een andere blik op tijd. Laat de hoop op totale controle varen, is zijn advies.

Dit is een artikel uit het vierduizendste nummer van EW. In deze uitgave van het weekblad staat het getal 4.000 centraal.

4.000 weken. Dat is zo ongeveer de duur van een mensenleven, ervan uitgaande dat je tachtig jaar oud wordt. Bizar weinig, toch? Dat was wat de Britse schrijver en journalist Oliver Burkeman (46) in eerste instantie dacht toen hij deze rekensom had gemaakt. Slechts 4.000 weken, terwijl de mens het geestelijk vermogen heeft om plannen te maken voor oneindig veel weken, veel meer dan die 4.000.

Obsessief proberen de tijd te beheersen

Niet gek dus dat zo veel mensen druk bezig zijn met het zo zinnig mogelijk indelen en besteden van hun beperkte tijd, schrijft Burkeman in zijn boek 4000 weken. Je tijd op aarde en hoe ermee om te gaan. Dat zo obsessief proberen de tijd te beheersen, heeft hij als voormalig zelfbenoemde ‘productiviteitsnerd’ ook jarenlang gedaan. Want de tijd mag dan beperkt zijn, het moet toch mogelijk zijn er zoveel mogelijk uit te halen, dacht hij: de korte tijd op een zo efficiënt mogelijke manier besteden zodat je alles kunt doen wat je belangrijk vindt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw