Premium Lock Dubbele kindermoord in Damwoude leeft nog steeds

03 mei 2022Leestijd: 8 minuten
De lichamen van de twee vermiste meisjes lagen onder een boomstam in een zijsloot vlak bij de Trekweg, tussen Damwoude en Dokkum. Foto: Reyer Boxem

Op 5 mei 1972 was het amper landelijk nieuws, maar in het dorp leeft het drama een halve eeuw later nog steeds. Een reconstructie.

Baukje de Jong (5) en Maria de Witte (7) zijn hartsvriendinnetjes. De twee buurmeisjes uit het Friese dorp Damwoude – iets ten zuiden van Dokkum – spelen graag samen: sommetjes maken en tekenen aan tafel. Het liefst gaan ze met het nieuwe rode fietsje van Maria op stap. Baukje zit op de christelijke kleuterschool Maitiidslibben (Lenteleven) in het dorp. Maria gaat naar de rooms-katholieke St. Bonifatiusschool in Dokkum. Bij mooi weer mag ze op de fiets, over de Trek­weg. Eén rechte lijn van huis naar school, tussen de weilanden door. Hier komen alleen boeren met paard en wagen of trekker langs.

De Friese Wouden zijn een idylle voor kinderen. Met zijn allen knikkeren of verstoppertje spelen. Kievitseieren zoeken, fierljeppen (polsstokspringen) over de sloten, hutten bouwen in de boomsingels tussen de weilanden.

Damwoude is in 1971 ontstaan door een fusie van de dorpjes Dantumawoude, Akkerwoude en Murmerwoude. Er wonen 4.700 mensen en er gebeurt nooit iets.

‘Us Baukje is wei, heit!’

Vrijdag 5 mei 1972 is het Bevrijdingsdag. In het dorp hangen de vlaggen uit, maar voor de meeste mensen gaat het werk gewoon door. De vader van Maria heeft een klompenmakerij aan huis, die van Baukje is vrachtwagenchauffeur.

Rond 16.30 uur vragen de meisjes aan de moeder van Baukje of ze nog even weg mogen om bloemen te plukken. Op de fiets van Maria rijden ze over de Trekweg richting Dokkum. Een stuk verderop hebben jongens uit het dorp in de boomsingel naast een tochtsloot een hut gebouwd. Daar willen ze kijken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw