Oud-generaal Premium Corner

Frank van Kappen: ‘Zoveel doden kan Poetin niet meer geheim houden’

01 april 2022Leestijd: 10 minuten

Oud-generaal en voormalig VVD-senator Frank van Kappen (80) over slagveld Oekraïne, de afschrikking van Poetin en de kansen op een onrechtvaardige vrede of een rechtvaardige oorlog.

Gevraagd naar de toestand op het slagveld in Oekraïne, kijkt generaal-majoor buiten dienst Frank van Kappen eerst naar het brede politieke geheel: ‘We leven in een van die angstaanjagende periodes. Macht verschuift van de Atlantische Oceaan naar de Pacific. Zo’n historische verschuiving leidt tot bloedvergieten, vooral op de geopolitieke breuklijnen. Het is als met je jasje. Als je het zou willen verscheuren, dan moet je bij de naden beginnen. Vergelijk deze tijd met de val van het Romeinse Rijk en de duistere Middeleeuwen die volgden. Of het einde van het Ottomaanse Rijk, waarmee het Midden-Oosten nog altijd worstelt.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

‘Zo’n verschuiving maakt een deel van de bevolking onzeker en schept de voedingsbodem voor populisten zoals ­Vladimir Poetin. Hierbij is Oekraïne een regionaal conflict, dat kan uitgroeien tot systeemoorlog, zoals de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De wereldorde – zoals die na 1945 gestalte kreeg – staat op omvallen. Zijn er nog voldoende landen bereid en in staat het op regels gebaseerde systeem te verdedigen? Zo niet, dan fragmenteert de wereld, gaat alles schuiven en leggen grote landen hun wil op aan de kleintjes.

Hij is somber: ‘De Russen hebben niks met wereldorde. De Chinezen verwerpen de onderliggende waarden en normen, want die beschouwen ze als westerse dominantie. De vraag is of het Westen nog kracht heeft de orde af te dwingen.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.