Premium Lock Slepend justitieonderzoek naar agent die gijzeling Apple Store beëindigde

26 april 2022Leestijd: 5 minuten
Politie werd ondersteund door steun van de DSI (Dienst Speciale Interventies) bij gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein. Foto: ANP

De Dienst Speciale Interventies (DSI) beëindigde op 22 februari een urenlange gijzelingsactie in de Apple Store op het Amsterdamse Leidseplein. Een van de ‘operators’ schakelde de bewapende gijzelnemer uit door hem met een auto omver te rijden. Deze gedurfde en algemeen als zeer kordaat beoordeelde actie wordt al ruim twee maanden onderzocht door de rijksrecherche.

De betrokken DSI-agent voelt zich hierdoor volgens collega’s in een verdachtenbankje geplaatst. Bij de dienst bestaat ongenoegen over de trage voortgang van het onderzoek. De rijksrecherche laat weten dat twee maanden niet per se lang is voor een onderzoek naar een dergelijk geweldsincident.

Maar een belangrijke bron dicht bij de DSI zegt dat de geweldsinstructies bij de actie helder waren en het ingrijpen door de DSI-operator volkomen gerechtvaardigd was. Hij vindt het onbegrijpelijk dat het rijksrechercheonderzoek zoveel tijd in beslag neemt.

‘Naarmate de conclusie van de naspeuringen langer op zich laat wachten, staan betrokkenen meer onder druk. Alsof ze misschien toch verkeerd hebben gehandeld,’ aldus de bron.

Automatisch vuurwapen

Er waren ongeveer zeventig personen in de Apple Store in het Hirschgebouw aan het Leidseplein toen een 27-jarige Amsterdammer op dinsdag 22 februari met een vuistvuurwapen het pand betrad. De politie was snel ter plaatse. De verdachte loste met een automatisch wapen schoten op de politie. Een aantal mensen in het gebouw wist zich te verschuilen. Anderen konden vluchten. Omliggende gebouwen en het Leidseplein werden ontruimd en door de politie afgezet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw