Premium Lock Slecht nieuws voor jarige Koning: vertrouwen in hem daalt

27 april 2022Leestijd: 3 minuten
Koningsdag 2022: Leef Maastricht!

Koningsdag 2022 begon ouderwets met op veel plekken de avond tevoren feesten. In Utrecht liep de stad traditiegetrouw volledig vol en in Den Haag, Groningen en Amsterdam was het druk, maar nergens deden zich grote incidenten voor. De koninklijke familie viert de 55e verjaardag van koning Willem-Alexander in Maastricht. Een verjaardagscadeau pakte vanochtend minder goed uit, schrijft Carla Joosten. Het vertrouwen in de Koning daalde tot 47 procent: een laagterecord.

Maastricht heeft een mooi programma voor de Koning voorbereid met artiesten als André Rieu en Rowwen Hèze. De vraag is of Maastricht en Limburg warm lopen voor de komst van de Oranjes. Zo  koningsgezind als elders in het land zijn de zuiderlingen niet. Historici wijten dat aan de late aansluiting van Limburg bij Nederland.

Dat was pas op 11 mei 1867 het geval toen het verdeelde Limburg als gevolg van het Verdrag van Londen aan Nederland werd gevoegd. Tot dan was de provincie al decennia vooral een Duits hertogdom. Alleen de vestingsteden Maastricht en Venlo en omgeving hoorden bij Nederland.

Zie dit filmpje over het lauwe Oranje-enthousiasme in Limburg.

Het volk geeft de koning gemiddeld een 6,7

Lees ook dit commentaar over de Oranjes en de coronaregels

Ernstiger zorgen zal het koningshuis zich maken over het onderzoek dat de NOS openbaarde en waaruit bleek dat het vertrouwen in koning Willem-Alexander verder is gedaald en daarmee een trend lijkt. Was het vertrouwen in 2020 nog 76 procent, dit jaar is dat 46 procent.

Het volk geeft de koning gemiddeld een 6,7, terwijl hij in 2020 nog een 7,7 kreeg. De tevredenheid over koningin Máxima daalde in 2021, maar stabiliseert zich. Net als vorig jaar zijn bijna zeven op de tien Nederlanders (68 procent) tevreden over haar functioneren. Ze krijgt een 7,6.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw