Koningsdag Premium Corner

Slecht nieuws voor jarige Koning: vertrouwen in hem daalt

27 april 2022Leestijd: 3 minuten

Koningsdag 2022 begon ouderwets met op veel plekken de avond tevoren feesten. In Utrecht liep de stad traditiegetrouw volledig vol en in Den Haag, Groningen en Amsterdam was het druk, maar nergens deden zich grote incidenten voor. De koninklijke familie viert de 55e verjaardag van koning Willem-Alexander in Maastricht. Een verjaardagscadeau pakte vanochtend minder goed uit, schrijft Carla Joosten. Het vertrouwen in de Koning daalde tot 47 procent: een laagterecord.

Maastricht heeft een mooi programma voor de Koning voorbereid met artiesten als André Rieu en Rowwen Hèze. De vraag is of Maastricht en Limburg warm lopen voor de komst van de Oranjes. Zo  koningsgezind als elders in het land zijn de zuiderlingen niet. Historici wijten dat aan de late aansluiting van Limburg bij Nederland.

Dat was pas op 11 mei 1867 het geval toen het verdeelde Limburg als gevolg van het Verdrag van Londen aan Nederland werd gevoegd. Tot dan was de provincie al decennia vooral een Duits hertogdom. Alleen de vestingsteden Maastricht en Venlo en omgeving hoorden bij Nederland.

Zie dit filmpje over het lauwe Oranje-enthousiasme in Limburg.

Het volk geeft de koning gemiddeld een 6,7

Lees ook dit commentaar over de Oranjes en de coronaregels

Ernstiger zorgen zal het koningshuis zich maken over het onderzoek dat de NOS openbaarde en waaruit bleek dat het vertrouwen in koning Willem-Alexander verder is gedaald en daarmee een trend lijkt. Was het vertrouwen in 2020 nog 76 procent, dit jaar is dat 46 procent.

Het volk geeft de koning gemiddeld een 6,7, terwijl hij in 2020 nog een 7,7 kreeg. De tevredenheid over koningin Máxima daalde in 2021, maar stabiliseert zich. Net als vorig jaar zijn bijna zeven op de tien Nederlanders (68 procent) tevreden over haar functioneren. Ze krijgt een 7,6.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.