Binnenhofje spelen Premium Corner

Waarom in gemeenten steeds vaker een informateur wordt aangesteld

20 april 2022Leestijd: 4 minuten

Coalities in gemeenten worden vaker gesmeed door een informateur. De hoogleraar: ‘Door versnippering en de opkomst van lokalen.’

Gerard Rabelink (68) is een man van primeurs. Hij was al de eerste burgemeester van het land die lid was van een lokale partij, en sinds kort is hij de eerste informateur in de Zeeuwse gemeente Borsele. ‘Er zijn drie partijen in Borsele met vijf zetels, waarvan de lokale partij de grootste is. De lokale partij heeft een rondje gemaakt langs alle partijen en die adviseerden een informateur aan te stellen. Zo zijn ze bij mij uitgekomen.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De bestaande coalitie van SGP-ChristenUnie, CDA en PvdA heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart de meerderheid behouden. Maar gezien de verdubbeling van de lokale partij en het feit dat die de grootste is geworden, is het een open vraag welke coalitie werkt en past bij de uitslag. Ziedaar de entree van de informateur.

Vroeger minder versnippering: formeren was makkelijker

Dat is een trend, zegt Joop van den Berg (81), emeritus hoogleraar parlementair stelsel en oud-fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. ‘Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd in eenderde van de gemeenten een informateur ingesteld. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart is dat schat ik bij zeker de helft.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.