Premium Lock Waarom in gemeenten steeds vaker een informateur wordt aangesteld

20 april 2022Leestijd: 4 minuten
Hans Wiegel (links) met Richard de Mos. Foto: Martijn Beekman/ANP

Coalities in gemeenten worden vaker gesmeed door een informateur. De hoogleraar: ‘Door versnippering en de opkomst van lokalen.’

Gerard Rabelink (68) is een man van primeurs. Hij was al de eerste burgemeester van het land die lid was van een lokale partij, en sinds kort is hij de eerste informateur in de Zeeuwse gemeente Borsele. ‘Er zijn drie partijen in Borsele met vijf zetels, waarvan de lokale partij de grootste is. De lokale partij heeft een rondje gemaakt langs alle partijen en die adviseerden een informateur aan te stellen. Zo zijn ze bij mij uitgekomen.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De bestaande coalitie van SGP-ChristenUnie, CDA en PvdA heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart de meerderheid behouden. Maar gezien de verdubbeling van de lokale partij en het feit dat die de grootste is geworden, is het een open vraag welke coalitie werkt en past bij de uitslag. Ziedaar de entree van de informateur.

Vroeger minder versnippering: formeren was makkelijker

Dat is een trend, zegt Joop van den Berg (81), emeritus hoogleraar parlementair stelsel en oud-fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. ‘Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd in eenderde van de gemeenten een informateur ingesteld. Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart is dat schat ik bij zeker de helft.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw