Premium Lock Kids uit logeren? Tijd voor een pilletje

13 april 2022Leestijd: 13 minuten
Illustratie: René van Asselt

Ze waren jong toen ze met grote pupillen dansten op de muziek van het housetijdperk. Nu zijn ze veertigers, hebben kinderen, een goede baan, een mooi huis. De wilde avonden maakten plaats voor ‘agendahedonisme’ waarin een pilletje best past, constateert Lara Smit.

De kinderen zijn een paar dagen uit logeren bij opa en oma. Vader en moeder hebben zin om een klein feestje te bouwen voor zichzelf. Maar in plaats van een paar flessen wijn, komt er een felgekleurd pilletje op tafel. Tot diep in de nacht zijn ze in gesprek en voelen ze een overweldigende liefde en extase. Alle stress van het dagelijks leven laten ze voor even helemaal los.

De volgende dag volgt een zware dip. Meer dan een paar keer per jaar moet je dit niet doen, maar volgens Marijke* (48), werkzaam op een hogeschool en moeder van een dertienjarige zoon, doet het behoorlijk goed om af en toe lekker los te gaan. ‘Een paar maanden geleden ging ik naar een hotel met mijn man, zo een met een jacuzzi in de kamer. Toen hadden we wat MDMA meegenomen. Want zo’n dure kamer, daar gaan we niet in liggen slapen hoor, dat is zonde!’

Illustratie: René van Asselt

De jongeren worden er met een schuin oog op aangekeken

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Nederland staat al langer bekend als relatief tolerant tegenover drugs. Toch zijn het meestal de jongeren die er met een schuin oog op worden aangekeken, terwijl ook een substantiële groep dertigers en veertigers met enige regelmaat drugs gebruikt. ‘Er is best een aanzienlijke groep ouders die zijn begonnen met middelengebruik in het housetijdperk en na lange tijd de draad weer oppakken omdat de kinderen ouder worden,’ zegt drugsonderzoeker Ton Nabben (60). Dat je weinig verneemt over ­ravende veertigers komt doordat ze er gewoon verstandig mee omgaan, zegt Marijke. ‘Het levert blijkbaar niet genoeg problematiek op. Je hoort nooit dat gezinnen kapotgaan omdat de ouders af en toe MDMA gebruiken.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw