Premium Lock Het idee van de dienstplicht is terug, maar zonder plicht

20 april 2022Leestijd: 4 minuten
Het dienstplichtleger zag er niet altijd even dreigend uit, maar bij NAVO-oefeningen presteerde het uitstekend

De angst voor de Russen is terug en dus het idee van de dienstplicht, maar dan zonder plicht. Over de sterke arbeidsmarktpositie van ex-soldaten, de acteur op een tank en de oude kazerneverhalen. Wat eten we? Camouflagenet!

Door de Russische inval in Oekraïne zit de schrik erin. Zelfs de militaire dienstplicht is weer een thema. Of beter: de opkomstplicht. Want formeel bleef de dienstplicht na 1997 bestaan. Maar een algehele dienstplicht is onmogelijk, zeker omdat die sinds 2020 ook voor vrouwen zou gelden.

In 2003 zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 108.000 jongens en 103.000 meisjes geboren. Als die op hun achttiende ineens de kazernes binnenlopen, wordt het een chaos.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Bij Defensie werken 41.000 militairen, 20.000 burgers en 6.500 reservisten. ‘Je denkt toch niet dat Defensie ineens 200.000 jongelui kan voorzien van een uniform en een petje?’ zegt een gepen­sioneerd vlagofficier. ‘Om nog maar te zwijgen van voertuigen, wapens en zinvolle werkzaamheden.’

De krijgsmacht is ingewikkeld en technisch. Een basisopleiding duurt minstens anderhalf jaar. Pas daarna kun je iets betekenen. Een dienstplicht van pakweg veertien maanden is nutteloos. Maar ja, personeelstekort. De Russische dreiging maakt ook het idee aantrekkelijk dat de hele bevolking bijdraagt aan de veiligheid.

Sinds 1997 beroepsleger

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw