Premium Lock Tony van der Meulen: ‘We zijn niet bang genoeg geweest’

09 maart 2022Leestijd: 4 minuten
Tsjernihiv, Noord-Oekraïne. Foto: Dimitar Dilkoff/AFP/ANP

Angst voor ‘de Russen’ is het thema van de memoires van journalist Tony van der Meulen (75). Na ‘Hongarije’ ging die nooit echt over.

EW Najaar 2021 verscheen uw boek Russenangst. En hoe dat nooit meer helemaal overgaat. Hoe begon die angst?

Tony van der Meulen: ‘Op zondag 4 november 1956, half 10 ’s ochtends, met het eerste radiobulletin van de dag. “Dit is de radionieuwsdienst van het ANP. Russische troepen zijn vanmorgen een grootscheepse aanval begonnen op de Hongaarse hoofdstad Boedapest.” Ik was een jongetje van tien. Het was een donderslag in mijn leven. Voor mijn boek heb ik die uitzending teruggeluisterd. Ik kreeg rillingen over mijn rug.’

Russische inval in Hongarije (1956) was voor jonge Van der Meulen ‘donderslag’. Foto: Bettmann/Getty Images

EW Had u als kind geen beeld van Russen van vóór de inval in Hongarije? ‘De Russen’ hadden toch ook mede nazi-Duitsland verslagen?

Van der Meulen: ‘Nee, ik zag de Russen niet als bevrijders. Ik ben van 1946, opgegroeid in een katholieke enclave in Joure. In ons middenstandsgezin werd over de oorlog niet gesproken. Op school hoorden we dat de Sovjet-Unie het grote gevaar was, eropuit om ons geloof af te pakken. De aanval op Hongarije bevestigde onze diepste angst.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

EW Uw boek beschrijft ‘Russenangst’ als een rode draad door uw (journalistieke) leven. Is die angst nooit weggeweest?

Van der Meulen: ‘Ik heb echt niet mijn hele leven lopen sidderen voor de Russen. Het is wel altijd een fascinatie geweest, ook journalistiek. Op allerlei momenten heb ik erover geschreven, ook toen ik hoofdredacteur was van De Tijd en later Brabants Dagblad. Fascinatie voor een dictatuur die heel dichtbij is. “Russische tanks kunnen binnen een dag bij ons zijn”, leerden we als kind in de Koude Oorlog. Ik heb het voor mijn column in het Brabants Dagblad net nagekeken in de navigatie. Kiev rijd je binnen 24 uur. Even ver als Valencia.’

EW Bent u er ooit geweest?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw