Rutte spreekt met bemiddelaar Erdogan over de oorlog in Oekraïne

22 maart 2022Leestijd: 3 minuten
Minister-president Mark Rutte arriveert in Warschau voor een bezoek aan Polen. Foto: ANP

Premier Mark Rutte (VVD) bezoekt deze week oostelijke NAVO-lidstaten om te praten over de oorlog in Oekraïne. Vandaag, dinsdag 22 maart, spreekt Rutte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die een poging doet te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne. Gisteren was Rutte voor een kort bezoek in Litouwen en Polen.

Rutte spreekt vandaag met Erdogan in Ankara over de oorlog in Oekraïne en ‘over andere regionale ontwikkelingen,’ meldt het ministerie van Algemene Zaken. Rutte noemde NAVO-lid Turkije vorige week ‘van groot belang voor de verdediging van de oostflank’. Rutte bereidde zich voor op het gesprek met Erdogan door maandag 21 maart te bellen met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij zou Rutte ‘suggesties’ hebben gedaan om van het gesprek met Erdogan een succes te maken. Rutte wilde niet ingaan op de details van het gesprek.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Erdogan doet deze weken een poging op te treden als bemiddelaar in de oorlog. De Turkse president heeft zowel contact met de Russische president Vladimir Poetin als de Oekraïense president Zelensky en sprak de afgelopen dagen met meerdere regeringsleiders. Rutte wil kijken welke mogelijkheden er voor hem zijn in dit proces. Mogelijk doet Rutte in Ankara ook een poging het neutrale Turkije over te halen mee te doen met sancties tegen Rusland. Rutte en Erdogan zullen ook vooruitblikken op de NAVO-top op donderdag 24 maart in Brussel.

PoetinLees alle artikelen over de oorlog in het dossier Rusland-Oekraïne

Het is voor het eerst sinds 2013 dat Rutte een ontmoeting heeft met Erdogan in Turkije. De relatie met Turkije was de afgelopen jaren moeizaam. Een woedende Erdogan noemde Nederland in 2017 nazistisch en fascistisch. Nederland had kort daarvoor een bezoek van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu geweigerd door de landingsrechten van zijn vlucht in te trekken. Vorig jaar oktober dreigde Erdogan de Nederlandse ambassadeur uit te zetten. Er was een rel ontstaan over het gevangenschap van de Turkse zakenman en filantroop Osman Kavala.

Polen moet EU-geld krijgen voor opvang vluchtelingen

Maandag 21 maart bracht premier Rutte een bliksembezoek aan NAVO-leden Litouwen en Polen. In de Litouwse hoofdstad Vilnius sprak Rutte met president Gitanas Nauseda. Ook ontmoette hij Nederlandse militairen die in het land zijn gestationeerd. In Polen sprak Rutte premier Mateusz Morawiecki en ontmoette hij Oekraïense vluchtelingen in een opvanglocatie in de buurt van Warschau.

Zowel Litouwen als Polen is voorstander van een harde lijn tegen Rusland. Vilnius wil dat er strenge sancties komen tegen de Russische oliesector. Premier Rutte zei in de Litouwse hoofdstad dat de Europese Unie (EU) snel af moet van Russische olie en gas, maar dat het te vroeg is voor een boycot. Volgens Rutte zijn veel EU-lidstaten nog afhankelijk van olie en gas uit Rusland. Onder meer Duitsland en Italië zien niets in het voorstel.

Lees ook dit artikel op EW Podium: Erdogan, van avonturier naar koorddanser

Na afloop van het gesprek met Morawiecki in Polen zei Rutte dat het ‘logisch’ is dat de EU Polen geld geeft voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De Nederlandse premier denkt dat hiervoor een bedrag van 500 miljoen tot 1 miljard euro nodig zal zijn. Rutte is niet direct voorstander van een vredesmissie in Oekraïne (een voorstel waarvoor Polen sinds enkele weken pleit), zo verklaarde hij in Warschau.

Donderdag 24 maart spreekt Rutte zijn collega’s tijdens de NAVO-top in Brussel over de oorlog in Oekraïne. Ook de Amerikaanse president Joe Biden en de Canadese president Justin Trudeau zullen hierbij aanwezig zijn. Donderdag 31 maart zal de Oekraïense president Zelensky de Tweede Kamer toespreken.