Premium Lock Hoe strenge anticorruptieregels (oud-)politici het leven zuur maken

29 maart 2022Leestijd: 4 minuten
Illustratie: Getty Images

Geen bankrekening kunnen openen. Het overkomt (oud-)politici geregeld. Strenge anticorruptieregels maken hun het leven zuur. Maar niemand durft erover te praten.

Als je een PEP bent, ben je de sjaak. PEP staat voor politically exposed person. Of in goed Nederlands: een politiek prominent persoon. Regerings­leden (Koning, bewindslieden), Eerste en Tweede Kamerleden, bestuursleden van politieke partijen, hogere rechters, ambassadeurs, hoge officieren van de krijgsmacht en bestuursleden van de ­Algemene Rekenkamer en De Nederlandsche Bank zijn allemaal een PEP.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Financiële instellingen zoals banken zijn onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft, 2018) verplicht de financiële handel en wandel van PEP’s na te gaan én die van hun nauwe relaties. Dat kan een partner zijn, een buurman of -vrouw of iemand die bijvoorbeeld met een PEP in het bestuur van een voetbalclub zit.

Het doorlichten van al deze personen is ingesteld om te voorkomen dat prominenten in publieke functies hun macht gebruiken om zichzelf te verrijken. Denk bijvoorbeeld aan een Tweede Kamerlid dat geld aanneemt van iemand of een ­organisatie in ruil voor diens parlementaire stem. PEP’s wordt het zo moeilijker gemaakt om hun ­publieke macht te gelde te maken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 8,70,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.