Premium Lock Den Haag en geopolitiek hebben Zeeuwse plattelandsgemeente in de greep

08 maart 2022Leestijd: 5 minuten
Verkiezingsdebat in Borssele, Zeeland, maandag 7 maart 2022. Foto: gemeente Borssele.

Met rond tweehonderd burgers present kwam zo’n 1 procent van de inwoners van de Zeeuwse gemeente Borsele luisteren naar de vijf lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezingen volgende week. De geopolitiek raakt de kleine plattelandsgemeente. Van extra kerncentrales om van Russisch gas af te komen en minder broeikasgas uit te stoten, tot meer landbouwgrond om de voedselvoorziening veilig te stellen en het gebrek aan huizen door immigratie.

In 1962 muntte de Canadese mediatheoreticus Marshall McLuhan de term ‘global village’. Mensen raken steeds meer verbonden en zo wordt de wereld een mondiaal dorp. Hoe dat waarheid is geworden – en misschien eerder ook al zo was – bleek maandagavond 7 maart in de theater- annex vergaderzaal van multifunctioneel centrum De Stenge in Heinkenszand (6.500 inwoners). In de hoofdplaats van de gemeente Borsele (22.000 inwoners) was wat ver weg was, opeens dichtbij. Dat was al zo, maar is nog pregnanter geworden door de aanval van Poetins Rusland op Oekraïne.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.