Beste raadslid van Nederland Diederik Boomsma (CDA) behoudt toch zetel

17 maart 2022Leestijd: 2 minuten
Diederik Boomsma. Foto: ANP/ Hollandse Hoogte/ Jean-Pierre Jans

Diederik Boomsma, die maandag werd verkozen tot beste raadslid van Nederland, behoudt toch zijn zetel in de Amsterdamse gemeenteraad. Na de eerste exitpoll op woensdagavond leek het erop dat het CDA zijn enige zetel in de hoofdstad zou verliezen. Later op de avond werd duidelijk dat Boomsma die zetel toch behoudt.

‘Geweldig, met 83 procent van de stemmen geteld houden we onze zetel ruim!’ schreef Boomsma in de nacht van woensdag op donderdag op Twitter. ‘Echt fantastisch, dat betekent dat we doorkunnen. Heel veel dank aan iedereen die ons heeft gesteund!’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De verkiezing van beste raadslid wordt elke vier jaar georganiseerd door campagnebureau BKB, het Periklesinstituut, talkshow MDe Nieuws BV, en de Volkskrant. In het dagblad prijst juryvoorzitter John Bijl van het Periklesinstituut Boomsma om zijn ‘heel zichtbare stijl’. ‘Hij pakt graag het woord op onderwerpen die voor Amsterdammers belangrijk zijn. Als eenmansfractie moet hij zijn eigen onderwerpen kiezen, en dat doet hij slim.’

De CDA’er spande zich onder meer in voor Amsterdamse volkstuinders, woonbooteigenaren en ouders die waren getroffen door de toeslagenaffaire. Ook werd dankzij Boomsma het erfpachtbeleid aangepast waardoor minder Amsterdammers met middeninkomens de stad hoefden te verlaten, meldt De Volkskrant.

Constanteyn Roelofs: verkiezing Boomsma is hoopvol signaal

De verkiezing van Boomsma is een hoopvol signaal, vindt Constanteyn Roelofs. ‘Nu zeggen dat soort verkiezingen in de regel erg weinig, maar toch: misschien ben ik bevooroordeeld, maar ik vind het een hoopvol signaal dat een raadslid dat een zeer brede intellectuele ontwikkeling combineert met een dappere strijd op onderwerpen die veel gewone Amsterdammers raken, toch komt bovendrijven in zo’n wedstrijdje,’ schreef Roelofs woensdag 16 maart in zijn wekelijkse blog voor EW.

‘Het vraagt wat van je om in tijden van cynische ontkerkelijking een warme roomse positie in te nemen en het vraagt ook wat van je om in tijden van alomvertegenwoordigde communicatiemedewerkers je standpunten uit dikke boeken te halen in plaats van uit flinterdunne marketingmodellen – net zoals het flink wat van je vraagt om in tijden van hedonisme en snel geld te kiezen voor de lange lijn.’

In 2016 sprak EW Boomsma, die het conservatisme ontdekte

In 2016 sprak Jelte Wiersma met Boomsma, die zich verdiepte in onze roots en het conservatisme ontdekte. ‘Wij zijn in staat tot renaissance.’