Andere buitenlandse leiders die Eerste en Tweede Kamer toespraken

31 maart 2022Leestijd: 2 minuten
Zelensky spreekt leden van de Tweede Kamer toe. Foto: ANP

Zelensky is niet de eerste buitenlandse leider die Nederlandse parlementariërs toespreekt. Maar wel de eerste die een speech houdt in de plenaire (voltallige) vergadering van de Tweede Kamer. Daar was precies een jaar geleden een wijziging van het reglement van orde voor nodig.

Buitenlanders die beide Kamers hebben toegesproken

Buitenlandse leiders mochten voor de wijziging van het reglement van orde in 2021 niet de Tweede Kamer toespreken, maar wel de zogeheten Verenigde Vergadering van Eerste en Tweede Kamer. Dat gaat om de volgende personen:

1. De voormalig Britse minister-president Winston Churchill spreekt op donderdag 9 mei 1946 de Verenigde Vergadering toe.
2. Ook in 1946, op vrijdag 11 oktober, wordt veldmaarschalk Jan Smuts, de minister-president van de Unie van Zuid-Afrika, in een Verenigde Vergadering in de Ridderzaal ontvangen, waar hij een rede houdt.
3. Op donderdag 13 november 1947 luistert de Verenigde Vergadering naar een toespraak van de eerste minister van Canada, William L. Mackenzie King.
4. Op dinsdag 1 oktober 2013 houdt de Israëlische president Shimon Peres een toespraak voor leden van de Eerste en Tweede Kamer in de plenaire zaal van de Eerste Kamer (geldt niet als Verenigde Vergadering).

Buitenlandse leiders die met leden Eerste en Tweede Kamer spraken

Het is een paar keer voorgekomen dat buitenlandse leiders met leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken spraken. Die commissie was dan gevormd uit leden van de Eerste en Tweede Kamer. Alleen Gorbatsjov hield een toespraak voor deze commissie een toespraak.

  1. François Mitterrand, president van Frankrijk (dinsdag 7 februari 1984).
  1. W.F. de Klerk, president van Zuid-Afrika (woensdag 24 oktober 1990).
  1. Michail Gorbatsjov, de voormalige president van de Sovjet-Unie (maandag 24 mei 1993). Volgens persberichten hield hij een toespraak voor de leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Eerste en de Tweede Kamer.
  1. Yitzhak Rabin, premier van Israël (dinsdag 29 juni 1993).
  2. Yasser Arafat, voorzitter van de Palestijnse vrijheidsbeweging PLO (maandag 13 december 1993).
  3. Lech Wałęsa, president van Polen (woensdag 5 oktober 1994)
  1. Helmut Kohl, bondskanselier van Duitsland (dinsdag mei 1995).
  1. Ellen Johnson Sirleaf, president van Liberia (vrijdag 9 november 2012).
  1. Chan Santokhi, president van Suriname (donderdag 9 september 2021).