Monetair beleid

Oud-minister Hoogervorst: ‘Vertrek uit eurozone mag geen taboe zijn’

16 februari 2022Leestijd: 3 minuten

De euro wordt onhoudbaar door het extreme monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), stelt ­Hans Hoogervorst, oud-minister van Financiën. In het omslagverhaal van EW schrijft hij deze week dat een vertrek uit de eurozone niet langer taboe mag zijn. ‘Waarom is hierover geen debat?’

In een vurig betoog in EW waarschuwt Hoogervorst, die voor de VVD minister van Financiën en minister van Volks­gezondheid was tussen 2002 en 2007, voor de risico’s van de Europese schuldenlast. Onder meer doordat de Europese Commissie de voorheen strenge begrotingsregels steeds verder loslaat, wordt het prudente Nederland benadeeld, schrijft de oud-minister.

Hoogervorst

Hans Hoogervorst (65) was tot juli 2021 voorzitter van de Inter­national Accounting Standards Board. In de periode 2002-2007 was hij voor de VVD minister van Financiën en minister van Volks­gezondheid.

‘Onze traditie van begrotingsdiscipline heeft ons de afgelopen decennia veel goeds gebracht. Niet alleen gingen we met een betrekkelijk lage schuld de coronacrisis in, ook zorgde de discipline ervoor dat we problemen altijd snel aanpakten.’

Hoogervorst: traditie van budgetdiscipline op de tocht

Door de Nederlandse traditie van begrotingsdiscipline heeft de Nederlandse economie de afgelopen decennia sneller kunnen groeien dan in de meeste omliggende landen, constateert Hoogervorst. ‘Nu staat die traditie van budgetdiscipline ernstig op de tocht. Uitgerekend nu de gratis-geldpolitiek van de ECB overduidelijk in het honderd loopt, maakt Nederland zich ervan afhankelijk.’

 

‘De problemen zijn nu zo groot dat een verdere oprekking van de toch al kneedbare begrotingsregels in Europa als onvermijdelijk wordt beschouwd. Frankrijk en Italië nemen hierbij het voortouw. Die vinden klaarblijkelijk dat hun schulden nog niet hoog genoeg zijn.’

Extreem monetair beleid ECB heeft tot explosie van schuld geleid

Het extreme monetaire beleid van de ECB heeft tot een explosie van schuld geleid, schrijft Hoogervorst. ‘De waarheid is dat de Europese schuldenberg zo enorm is dat de ECB de rente niet durft te verhogen uit vrees een schuldencrisis te veroorzaken. De ECB zal zo lang mogelijk achter de muziek aan blijven lopen en vindt het stiekem wel fijn dat de inflatie de reële waarde van de schulden verlaagt.’

Hoewel Nederland en Duitsland zich openlijk altijd fel tegen de ontwikkeling van de eurozone tot een transferunie hebben verzet, gebeurt dit in de praktijk wel degelijk, waarschuwt Hoogervorst.

‘Muntunie gebouwd op onhoudbare schuldenlast zal uiteenvallen’

Toen Nederland in 2002 overging op de euromunt, waren de verwachtingen optimistischer dan de realiteit heeft uitgewezen. ‘Nederland omarmde de euro in de hoop dat de nieuwe munt de hardheid van de D-mark en de gulden zou krijgen. Inmiddels hebben we hoge inflatie en heeft de euro een zwakke wisselkoers,’ aldus Hoogervorst. ‘De waarborgen voor budgettaire discipline in het Verdrag van Maastricht zijn keer op keer geschonden. Een muntunie die is gebouwd op een onhoudbare schuldenlast zal uiteindelijk uiteenvallen. Wij kunnen niet doorgaan dit stilzwijgend te accepteren.’

‘Wij kunnen niet doorgaan dit stilzwijgend te accepteren’

‘Het opmerkelijkst is dat in de Nederlandse politiek nauwelijks meer een publiek debat over de euro wordt gevoerd,’ vindt Hoogervorst. ‘Ten tijde van de Griekenlandcrisis leefde dit debat enige tijd, maar die tijd is voorbij, terwijl de problemen alleen maar groter zijn geworden. Naast gebrek aan monetaire expertise in de Nederlandse politiek, wordt dit stilzwijgen ook veroorzaakt door politiek opportunisme.’

Lees het volledige omslagverhaal van Hans Hoogervorst hier:

‘Vertrek uit de eurozone mag geen taboe zijn’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.