Premium Lock Indië in 9 controverses

09 februari 2022Leestijd: 5 minuten
Oorlogsvrijwilligers in 1915 op oefening bij Buitenzorg, Java. Foto: ANP

1904 De expeditie – Van Daalen

Het zou een ontdekkingsreis worden om de binnenlanden van Atjeh in kaart te brengen en de daar woonachtige mensen onder Nederlands gezag te stellen. Het werd vooral een bloedbad. Tussen februari en juli van 1904 vonden naar schatting bijna drieduizend mensen de dood. In de Tweede Kamer werd de tocht destijds al als een ‘moordgeschiedenis’ omschreven. Het burgerlijke gezag stond hier tegenover het militaire. Onder wapenbroeders gold de bevelvoerder Frits van Daalen als een effectief militair, innovatief op het gebied van de koloniale oorlogvoering. Maar de regering was geschokt door het hoge aantal slachtoffers onder de Atjehse bevolking. Alvorens koningin Wilhelmina Van Daalen de Willemsorde verleende, vroeg ze zich af of het geweld wellicht niet ‘nodeloos’ was geweest.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.