Rutte: gedrag Wilders is onacceptabel

19 januari 2022Leestijd: 4 minuten
Premier Mark Rutte en Geert Wilders (PVV) tijdens de voortzetting van het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Foto: ANP BART MAAT

Geert Wilders (PVV) heeft volgens VVD-premier Mark Rutte ‘de basale fatsoensnormen’ overtreden en zich ‘onacceptabel’ gedragen in zijn kritiek op de dubbele nationaliteit van VVD-minister Dilan Yesilgöz van Justitie.

De rel hierover tekende dinsdag het Kamerdebat over de Regeringsverklaring en ging woensdag door. Toen twee weken geleden bekend werd dat Yesilgöz minister van Justitie zou worden, stuurde Wilders een tweet rond dat hij zich zorgen maakte over zijn beveiliging, omdat de nieuwe minister van Justitie behalve de Nederlandse, ook de Turkse nationaliteit heeft en de VVD niet zou treuren als hij werd vermoord.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Paternotte (D66) wil dat Wilders excuses maakt, Wilders weigert

Dinsdag sommeerde D66-fractieleider Jan Paternotte Wilders die bewering in te trekken en zich hiervoor te excuseren. Wilders weigerde en sloeg terug door te zeggen dat de VVD een veiligheidsadviseur in dienst heeft die in 2005 werd veroordeeld wegens terrorisme.

Hij doelde op Soumaya Sahla, die betrokken was bij de voormalige Hofstadgroep. Zij werd destijds gearresteerd met Hofstad-lid Nouredine el-F. op station Amsterdam Lelylaan, terwijl zij volgens de inlichtingendienst AIVD onderweg waren naar Den Haag om een aanslag te plegen. De twee waren in het bezit van een automatisch wapen en een revolver. Sahla zat een celstraf van drie jaar uit, studeerde sociale wetenschappen en werd lid van de VVD, waar zij sindsdien geldt als anti-radicaliseringsdeskundige.

In EW  verdedigde Yesilgöz positie Sahla in de VVD

In een recent interview met EW verdedigde Dilan Yesilgöz de positie van Sahla in de VVD.

De uitlatingen van Wilders leidden dinsdag tot grote ophef in de Tweede Kamer. Diverse fractieleiders namen het Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) kwalijk dat zij Wilders het woord niet had ontnomen. De PVV-leider zou zich respectloos, beledigend en racistisch hebben geuit. Bergkamp probeerde hem tot de orde te roepen, maar slaagde daar niet in.

Premier Rutte zei woensdag dat Sahla niet in dienst is van de VVD en geen toegangspas heeft voor de Kamergebouwen. Over de veiligheidsmaatregelen rond Wilders zei Rutte niet in het openbaar te kunnen spreken.

Rutte: Wilders bij aanval op Yesilgöz ‘door een grens gezakt’

Rutte zei dat Wilders bij zijn aanval op Yesilgöz ‘door een grens is gezakt’. Hij vroeg Wilders zijn woorden terug te nemen. Wilders zei dat hij daar niet over piekerde: ‘Waar haalt Rutte het gore lef vandaan om mij de les te lezen. Ik had juist excuses van hem verwacht omdat hij een adviseur heeft die mij wilde vermoorden.’

Kamervoorzitter Vera Bergkamp hield de nieuwe confrontatie beter in het gareel dan de ruzie van dinsdag. De meeste fracties hielden zich nu afzijdig. Alleen Farid Azarkan (DENK) herinnerde Rutte aan eerdere uitspraken over dubbele nationaliteit. In 2006 hekelde toen VVD-fractieleider Rutte de dubbele nationaliteit van PvdA- staatssecretaris Nebahat Albayrak. In 2010 zei Rutte bij de start van zijn eerste kabinet dat de dubbele nationaliteit van CDA-staatssecretaris Van Veldhuijzen Van Zanten-Hyllner geen probleem was, maar dat hij het wel een probleem had gevonden als ‘zij niet de Zweedse, maar de Turkse nationaliteit had gehad’.

Hoe zit dat? wilde Azarkan weten. Rutte zei dat hij anders over dubbele nationaliteit van bewindslieden was gaan denken. ‘In formatiegesprekken met kandidaat-bewindslieden stel ik de vraag niet. Het is veel ingewikkelder dan ik destijds dacht. Ik zei toen stellige dingen, maar die zou ik nu niet willen herhalen. Dubbele nationaliteit zegt niets over de loyaliteit van bewindslieden aan Nederland,’ zei Rutte.

Meerderheid Kamer: repareer koopkracht, vooral van ouderen

De grote meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet de koopkracht van met name de ouderen moet repareren. Tegenvallende inflatiecijfers tasten over een brede linie de reële inkomens aan. VVD-fractieleider Sophie Hermans zegde dinsdag toe dat de belofte uit het coalitieakkoord gestand wordt gedaan: gemiddeld gaan alle Nederlanders erop vooruit en de inkomensontwikkeling is ‘evenwichtig’.

Premier Rutte krabbelde weer iets terug. Hij zei woensdag dat het kabinet zijn ‘uiterste best’ zal doen om te repareren, maar ‘hierover volgen nog debatten’. Het kabinet wil dit in de Voorjaarsnota regelen. Rutte wilde ‘geen harde garantie geven’. Daarop kwam de linkse oppositie in het geweer. PvdA-fractieleider Lilianne Ploumen riep de premier op het maatschappelijke vertrouwen in zijn kabinet te vergroten door de koopkracht van vooral de ouderen te verbeteren: ‘Grijp deze kans en laat hem niet lopen.’