Premium Lock De jacht op de wolf is geopend. Maar nog niet in Nederland

17 januari 2022Leestijd: 5 minuten
Wolf in het Beierse Woud. Foto: ANP.

De wolf ligt letterlijk onder vuur. Na bijna te zijn uitgestorven, gaat het dankzij natuurbeleid zo goed met het dier, dat in Scandinavië wolven worden afgeschoten. Formeel mag de wolf niet worden bejaagd, maar de EU-rechter heeft de eerste gaten in die bescherming geschoten en ook in het Europees Parlement klinken stemmen om de bescherming van de wolf te verminderen. Dan zou ook jacht in Nederland kunnen.

1.Hoeveel wolven zijn er in Europa en Nederland?

Volgens het International Wolf Center telt Europa (zonder Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne) zo’n 13.000 wolven. De wolf was bijna uitgestorven en kwam naast Noord-Amerika nagenoeg alleen nog her en der in voormalige Sovjet-satellieten en de Italiaanse bergen voor. De wolf was eind negentiende eeuw uitgeroeid in West-Europa. Na de val van het IJzeren Gordijn vanaf 1989 en EU-bescherming van de wolf sinds die jaren, hebben bijna overal op het Europees continent zich wolven gevestigd. In Nederland leven naar schatting zo’n twintig wolven, in Drenthe, Noord-Brabant en op de Veluwe.

Volgens de Wageningse ecoloog Hugh Jansman zijn nieuwe draagkracht- en draagvlak-onderzoeken nodig. Eerdere, gedateerde onderzoeken, gingen uit van ruimte voor 18 tot 89 roedels van elk twee tot tien wolven. Hij denkt dat er plek is voor zo’n vierhonderd wolven in Nederland. De zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur is hier speciaal voor aangelegd. De afgelopen decennia is een deel van het land op de kop gezet om vanaf de Duits-Nederlandse grens over de Veluwe naar de Oostvaardersplassen een aaneengesloten gebied te maken. Waarbij dit deel van Nederland feitelijk wordt gekoppeld aan de Duitse natuurgebieden. De komst van de wolf vanuit Duitsland naar Nederland in 2015 was de kroon op dat werk.

Als zogenoemde toppredator moet de wolf op natuurlijke wijze de dankzij natuurbeleid groeiende en overlastgevende populaties van bijvoorbeeld reeën in toom houden. Maar die theorie werkt in de praktijk niet. De stoute wolven houden zich niet aan de hun toegewezen gebieden, en zorgen in Nederland en elders in Europa voor onrust. Zo worden schapen doorgebeten.

2.Hoe verder?

Dat is de grote vraag. De wolf werd door de Europese Unie zeer zwaar beschermd, maar nu hun aantallen toenemen, is de discussie daarover opengebroken. Ten eerste door Zweden en Finland. De regeringen daar trokken zich niets aan de EU-bescherming van de wolf en stonden afschot toe. Met als argument dat het draagvlak onder de bevolking voor terugkeer van de wolf verdwijnt als de populaties niet klein worden gehouden. Het Europees Hof van Justitie ging in 2019 mee in deze redenering.

Afschot mag dus en gebeurt ook in Duitsland en Frankrijk. Maar dat kan alleen als de nationale regering toestemming geeft. In het Europees Parlement pleiten onder meer lid Bert-Jan Ruissen (SGP) voor het verminderen van de EU-bescherming voor de wolf. Van het hoogste naar de een-na-hoogste beschermstatus zodat regionale overheden mogen beslissen. In Nederland heeft Carola Schouten (ChristenUnie) als demissionair minister van Landbouw in december 2021 de Tweede Kamer nog laten weten tegen afschot te zijn. Daardoor is jacht zoals in andere EU-landen niet mogelijk. Schouten vond preventie en voorlichting het beste middel om confrontaties tussen wolven en mensen en hun landbouwdieren zoals schapen te voorkomen.

Wolf

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma: Zonder jacht zal moordende wolf niet schikken en plooien

Veehouders zouden verder meer en sneller subsidies moeten krijgen als hun dieren worden doodgebeten. Afschot in andere landen zou het aantal aanvallen op landbouwdieren niet verminderen, volgens Schouten. Vooral schapenhouders melden bijna overal in het land aanvallen. Tot tientallen schapen per maand worden doorgebeten. Dat is overigens een peulenschil vergeleken bij de dode schapen en ook geiten door huisgehouden honden. Duizenden schapen komen jaarlijks om door loslopende honden, onder meer doordat de schapen en lammetjes in paniek raken, te water raken en verdrinken. Aldus onderzoek door de Aeres Hogeschool Dronten.

3.Waarom zoveel aandacht voor de wolf dan?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw