Coronadebat in getallen: 50 nieuwe, nachtelijke moties in 37ste plenaire vergadering

02 december 2021Leestijd: 2 minuten
Kabinet verdedigt strengere coronamaatregelen in Kamer. Foto: ANP SEM VAN DER WAL

Gemeten vanaf de dag waarop de eerste coronabesmetting binnen de grenzen werd waargenomen, zit Nederland nu 635 dagen in de pandemie. Sinds ‘Patiënt 0’ vergaderde de Tweede Kamer 37 keer plenair over de coronabestrijding.

Het zijn telkens marathondebatten. Woensdag begon de vergadering met premier Mark Rutte (VVD), zorgminister Hugo de Jonge (CDA) en onderwijsminister Arie Slob (CU) om 17.00 uur. Rond 01.00 uur ’s nachts werden nog ruim 50 moties ingediend om het kabinet tot allerlei maatregelen op te roepen. Van 1.000 euro bonus voor medisch personeel in 2022 tot gratis parkeren voor intensivecare-verplegenden. Van sporten na 17.00 uur voor jongeren en zwemles voor kinderen, tot het absoluut uitsluiten van vaccinatieplicht.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Belangrijk is een motie over verlenging van de kerstvakantie. Minister Slob zei dat dit niet de bedoeling is. De scholen moeten openblijven. Maar hij sloot niet helemaal uit dat – als de besmettingscijfers tegenvallen – toch anders wordt besloten. D66 kwam met een motie om een dergelijk besluit – indien noodzakelijk – tijdig te nemen en daarmee niet te wachten tot 14 december. Anders kunnen scholen, leerkrachten en ouders zich er niet goed op voorbereiden.

Sommige moties waren nogal dubbelop. Door ze voor te lezen, eigenden Kamerleden zich extra spreektijd toe.

Nachtje doorhalen voor ambtenaren om moties te beantwoorden

Tegen kwart voor twee in de nacht eindigde de vergadering. Eigenlijk had het kabinet alle moties nog moeten voorzien van een antwoord, maar dan zou het absurd laat zijn geworden. De ministers kregen tot donderdagochtend de tijd om dit schriftelijk af te handelen, wat feitelijk betekent dat hun ambtenaren een nachtje moeten doorhalen. De Kamer kan in de loop van donderdag over het eigen spervuur aan moties stemmen.

De belangrijkste score is de R, de reproductiefactor. Die staat nu op 1,05. Dit betekent dat 100 besmette mensen het virus overdragen aan 105 anderen. Dit is iets minder dan enkele weken geleden en dat duidt erop dat de maatregelen van 12 november effect sorteren. Voldoende is het niet: de R moet naar minder dan 1, want pas dan is het aantal besmettingen op de terugtocht.