Premium Lock Kersverse ministers meteen op de hete grill

18 november 2021Leestijd: 4 minuten
VVD-onderhandelaar Mark Rutte op weg naar de formatietafel. Als premier houdt hij niet van hoorzittingen kandidaat-ministers. Foto: Bart Maat/ANP

Bij het nieuwe formeren hoort dat kersverse ministers hun prille plannen in de Kamer presenteren. Dat kan uitlopen op spannende toelatingsexamens.

Traag kruipt de kabinetsformatie voort. De informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66), dompteurs van de slakkengang, spreken wekelijks een paar keer met de leiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Ze gaan dagelijks in conclaaf met de ‘secondanten’, de nummers 2 van de vier regeringspartijen. Ze laten ‘fractiespecialisten’ stoeien met beleidsthema’s en conceptteksten.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het wordt nog een hele toer om dat allemaal in een beknopt Regeerakkoord te timmeren. Want als vier energiewoordvoerders redetwisten over kerncentrales, vier verkeersdeskundigen de kilometerheffing bedisselen, vier onderwijsspecialisten op ‘kansenongelijkheid’ worden gezet en allerlei andere Kamerleden onderling stoeien met hun favoriete onderwerp, ontstaat binnen de kortste keren een labyrint van details en compromissen. Er lekken nu dingen uit, maar erg concreet wordt het pas als ook de financiële paragraaf van het Regeerakkoord in spe verschijnt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw