Bestuurders Premium Corner

Genootschap Jonge Honden: op stap met een groep jonge burgemeesters

11 oktober 2021

Een groep jonge burgemeesters bespreekt in een bootje op de Nieuwkoopse Plassen het ambt, en de toestand van de democratie. ‘Dat jij hier nu de grote baas bent, dat is toch wel een tranentrekker.’

Oudere burgemeesters spreken over het Jonge Honden Genootschap. Zelf vinden de burgemeesters tot en met 40 jaar dat een geuzennaam. Vandaag zijn ze met zijn zevenen. Vijf collega’s waren verhinderd. Op uitnodiging van Robbert-Jan van Duijn (34), burgemeester van Nieuwkoop, maken ze een vaartocht in een sloep met de toepasselijke naam Be A Team. Zie ze ­lopen in ganzenmars over het ponton. The Beatles op de beroemde Abbey Roadfoto, al is de entourage oer-Hollands.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Donkere wolken aan de horizon. De wind klotst het water tegen de steiger. Verderop in de plas komen veenklompen bovendrijven. Eenmaal verzadigd met water, zakt de prut weer naar de bodem. De vergelijking met de actuele stand van de democratie dringt zich op.

Mensen waarderen de burgemeester als baken

Dit is de jonge bestuurders­generatie. Zelf vinden ze dat hun partijkaart er niet toe doet. ‘Wie is er in de huidige tijd nog voor ­iedereen?’ vraagt Joerie Minses (Alphen en Chaam) zich retorisch af. ‘In een tijd van polarisatie en politieke versnippering waarderen mensen de burgemeester als baken.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.