Premium Lock Feestbegroting voor klimaatfanatici, Defensie krijgt treurige fooi

21 september 2021Leestijd: 6 minuten
Prinsjesdag: Koning spreekt troonrede uit. Foto: ANP

Dinsdag 21 september sprak koning Willem-Alexander de Troonrede uit. Er komt een feestbegroting voor klimaatfanatici, Defensie krijgt een treurige fooi. Het kabinet blust na. Koehandel als voorproefje op de minderheidsploeg, analyseert Eric Vrijsen.

Zijn kabinet verkeert in verregaande staat van ontbinding, maar Mark Rutte (VVD) doet graag alsof er weinig aan de hand is. Hij vindt dat zijn ploeg een ‘beleidsrijke begroting’ achterlaat.

In de nadagen van Rutte III zijn er twee gescheiden circuits. Enerzijds is er de dramademocratie waarbij ministers moeten aftreden, partijleiders elkaar te grazen nemen en de compromissenpolitiek aftakelt. Anderzijds zijn er de beslissingen die geen uitstel verdragen en die soms leiden tot miljardenuitschieters in de Miljoenennota. Het kabinet-Rutte regeert niet meer, maar reageert op rechterlijke uitspraken of voldongen feiten als de moordaanslag op Peter R. de Vries.

Vlakke troonrede sluit aan bij demissionair kabinet

Nederland is en blijft een goed land om in te leven, al gaat niet alles goed. Dat zei Koning Willem-Alexander in zijn troonrede op dinsdag 21 september. In zijn toespraak van iets meer dan twintig minuten stond hij stil bij diverse actuele onderwerpen, zoals klimaatverandering, woningnood, de dood van Peter R. de Vries en de toeslagenaffaire.

 

Uiteraard stond de Koning ook stil bij de coronacrisis. De Koning bedankte zorgmedewerkers en andere beroepsgroepen, zoals onderwijzers, voor hun werk tijdens de pandemie. Ook stond Willem-Alexander stil bij mensen die nog rouwen na het verlies van naasten

 

Het kabinet trekt in de miljoenennota miljarden uit om klimaatverandering te bestrijden. De zware overstromingen van afgelopen zomer onderstrepen het gevaar van klimaatverandering.  De Koning noemde watersnood in Limburg ‘een harde waarschuwing.’

 

De moord op Peter R. de Vries was volgens het staatshoofd een schok en een dieptepunt in de druk die de georganiseerde misdaad uitoefent op de Nederlandse rechtsstaat: ‘De georganiseerde misdaad wordt steeds meedogenlozer en gewelddadiger.’ Het kabinet stelt extra geld beschikbaar om de criminaliteit te bestrijden.

 

Over de staat van de rechtsstaat uitte koning Willem-Alexander ook kritiek op de regering: ‘De afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen is te lang te stroperig geweest. In de toeslagenaffaire heeft de overheid mensen letterlijk en figuurlijk onrecht gedaan.’

 

Ondanks deze ‘terechte’ zorgen noemde de Koning Nederland een ‘goed land’ om in te leven en zal dat zo blijven. Het is een koele vaststelling die past bij een troonrede waarin het zoeken was naar concrete beleidsplannen. Victor Pak

7 miljard naar klimaatbeleid, 688 miljoen naar misdaadbestrijding

Daarom moet er 7 miljard naar klimaatbeleid en 688 miljoen naar misdaadbestrijding en beveiliging. Voor de zo plechtig beloofde versterking van defensie blijft weinig over: 20 miljoen voor veteranen en 60 miljoen voor extra munitie en training. Terwijl juist de Afghanistancrisis liet zien hoe Europese landen hun defensie hebben verwaarloosd. Veel gepraat in Brussel over ‘strategische autonomie’ omdat de Amerikanen zich afwenden van Europa en liever voor Australiërs en Britten kiezen, maar geld mag het niet kosten. De krijgsmacht heeft minimaal 4 miljard euro nodig om te moderniseren. Maar er is geen rechterlijke uitspraak of publieke ontzetting die daartoe dwingt en dus komt het kabinet met slechts met het schamele extraatje van 80 miljoen.

Prinsjesdag is vanouds feestelijk, zelfs dit jaar met een – wegens corona – sober ceremonieel. Het is en blijft de toogdag van de parlementaire democratie. De heerlijke hoedjesparade als intermezzo in de langdurige formatiesores en als bewijs dat bewindslieden en Kamerleden ook nog iets anders kunnen dan met elkaar in de clinch liggen.

Kijk de Troonrede hier terug (tekst gaat hieronder verder):

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De oude rituelen van verstandhouding bestaan nog en alleen Caroline van der Plas (BBB) liet weten dat ze niet gediend is van deze poppenkast. Onverstandig, want de doorsnee Nederlander zet Prinsjesdag heus niet bij het grof vuil.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw