explosies

Opnieuw aanslag op Poolse supermarkt. Is er een verband?

23 augustus 2021Leestijd: 2 minuten

Opnieuw een explosie bij een Poolse supermarkt, ditmaal in Lelystad. Eind vorig jaar, begin dit jaar waren er in korte tijd vijf aanslagen op Poolse winkels. Maandag 23 augustus begint ook de rechtszaak tegen een van de verdachten. Wat speelt er?

1.Wat gebeurde er in Lelystad?

In de nacht van zondag 22 op maandag 23 augustus explodeerde een onbekend voorwerp bij de Poolse winkel Kubus XL in Lelystad. Er was een luide knal te horen en de voordeur van het pand werd eruit geblazen. De politie vermoedt dat er meerdere daders bij de aanslag betrokken zijn. Er is nog niemand aangehouden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In december vorig jaar en januari dit jaar werden in korte tijd vijf aanslagen gepleegd op Poolse supermarkten in Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Tilburg en Beverwijk (tweemaal).

2. Is er een verband met de eerdere reeks aanslagen?

De politie doet onderzoek naar de ontploffing in Lelystad en heeft nog niets gezegd over een mogelijk verband tussen de explosie in Lelystad en de eerdere aanslagen op Poolse winkels. Medewerkers van de supermarkt denken niet dat de explosie iets te maken heeft met die aanslagen. Vorige week zou er ook een poging tot inbraak zijn geweest. In vergelijking met Aalsmeer, Heeswijk-Dinther, Tilburg en Beverwijk bleef de schade in Lelystad beperkt.

De vijf eerdere aanslagen waren volgens de politie een gecoördineerde actie. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat ze zijn gericht tegen Polen in Nederland. Opvallend is dat drie van de vier getroffen getroffen Poolse supermarkten niet in handen zijn van mensen van Poolse oorsprong, maar van leden van een Iraaks-Koerdische familie.

3. Wie zitten er achter de aanslagen?

Vier verdachten voor de eerdere aanslagen zitten momenteel vast. Een vijfde verdachte zou naar het buitenland zijn gevlucht toen zijn voorarrest werd opgeheven. Maandag 23 augustus begint de inleidende zitting tegen een 26-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt verdacht van het regelen van een chauffeur voor de aanslagen in Beverwijk en Heeswijk-Dinther. Over de achtergrond van de verdachten is weinig bekend.

4.Is er iets bekend over het motief?

Nee, ook naar het motief blijft het gissen. Het enige wat de politie zegt is dat ze niet over aanwijzingen beschikt dat de aanslagen ‘bedoeld zijn om Poolse mensen in Nederland te raken’. Tijdens een zitting in deze zaak, eerder deze maand, liet de 26-jarige verdachte Antonio N. uit Amsterdam niets los over zijn motief. Een tweede verdachte, de 20-jarige Hyron A. uit Amsterdam, wilde ook niets zeggen en weigert mee te werken aan het onderzoek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.