Formatie Premium Corner

Coalitie met PvdA en GroenLinks van de baan, deze opties zijn er nog

31 augustus 2021Leestijd: 4 minuten

VVD en CDA willen definitief niet met zowel PvdA als GroenLinks onderhandelen. PvdA-fractievoorzitter Lilianne Ploumen liet dat dinsdagochtend weten na overleg met Mark Rutte, Sigrid Kaag en Jesse Klaver onder leiding van informateur Mariëtte Hamer. Een centrum-linkse vijfpartijencoalitie is daarmee van de baan.

Na het ‘weekend van links’, kwam de ‘werkweek van rechts’. Zaterdag eindigden de PvdA-partijraad in Zeist en de ledenbijeenkomst van GroenLinks in Utrecht met een meevallertje voor de partijleiders Lilianne Ploumen en Jesse Klaver. Hun achterbannen torpedeerden de samenwerking niet, wel moesten ze gas terugnemen. Alle pretenties van een hecht links blok verdampten. Onderzoek naar fractiefusie, meer komt er niet.

Lees ook de column van Gerry van der List: Kan Reshma Roopram de PvdA redden?

VVD en CDA waren er snel klaar mee. Ondanks de vrijage van de leiders en hun fracties, blijven PvdA en GroenLinks twee losse partijen. Dat is er voor een kabinet-Rutte IV één te veel. De enige manier om een meerderheid te vormen, is dus VVD-D66-CDA-ChristenUnie. Het definitief wegstrepen van die variant is nu ook een feit.

Coalitie met ChristenUnie

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) heeft er geen zin in. Hij voelt zich ongewenst verklaard door D66. Zijn CU  was en blijft getuigenispartij en zit niet te springen om kabinetsdeelname. Expliciet blokkeren doet Segers ook weer niet. Liever laat hij zich door D66 afserveren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.