Peter R. de Vries neergeschoten, twee verdachten in beperking

06 juli 2021Leestijd: 5 minuten
Peter R. de Vries. Foto: ANP.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries (64) is dinsdagavond in het centrum van Amsterdam zwaargewond geraakt bij een aanslag. Hij werd in zijn hoofd geraakt kort nadat hij de studio had verlaten waar RTL Boulevard werd uitgezonden. De zwaargewonde De Vries vecht in het ziekenhuis voor zijn leven. Twee aangehouden personen worden vrijdag voorgeleid.

De Amsterdamse driehoek, die bestaat uit burgemeester Femke Halsema (GroenLinks), politiecommissaris en hoofdofficier van justitie, gaf om 23.00 uur een persconferentie over de neergeschoten De Vries op het hoofdbureau van de politie aan de Elandsgracht in Amsterdam.

Halsema: ‘Nationale held De Vries vecht voor zijn leven’

Volgens Halsema ligt De Vries, die zij een ‘nationale held’ noemt, momenteel zwaargewond in het ziekenhuis en vecht hij voor zijn leven. De Amsterdamse korpschef Frank Paauw liet weten dat op de A4 bij Leidschendam een vluchtauto is aangehouden, met daarin de vermoedelijke schutter en een andere verdachte. Een derde verdachte zou in Amsterdam zijn aangehouden.

Kijk de persconferentie hier terug:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Die derde verdachte is woensdagochtend vrijgelaten. Dat maakte de politie in een aanvullend bericht bekend. De twee verdachten die nog vastzitten, worden vrijdag voorgeleid. Zij zitten in volledige beperking en mogen enkel contact met hun advocaten hebben. Het gaat om een 35-jarige man met de Poolse nationaliteit woonachtig in Maurik en een 21-jarige man woonachtig in Rotterdam.

Rutte: ‘Aanslag op de vrije journalistiek’

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus (CDA) hielden dinsdagavond rond 23.30 uur een korte persconferentie nadat ze hadden overlegd met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Rutte sprak van een ‘aanslag op de vrije journalistiek. (…) We hopen allemaal vurig, we bidden, dat hij deze aanslag overleeft.’ Volgens de demissionair premier is De Vries ‘bij uitstek een vertegenwoordiger’ van de vrije pers.

Dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries al een tijd groot gevaar liep, wist hij zelf als geen ander. In mei 2019 maakte hij bekend dat hij op de dodenlijst van de Marokkaanse crimineel Ridouan Taghi stond wegens harde uitspraken over de verdachte van liquidaties. Die ontkende dat en zei in een e-mail dat De Vries van hem niets te vrezen had.

Broer kroongetuige en advocaat Derk Wiersum doodgeschoten

De kroongetuige tegen Taghi benaderde De Vries in maart 2020 of hij hem als vertrouwenspersoon wilde bijstaan in het grote Marengo-proces. Sindsdien wist De Vries dat hij zijn leven niet meer zeker was. De broer van de kroongetuige en zijn advocaat Derk Wiersum zijn respectievelijk in 2018 en 2019 doodgeschoten, volgens justitie in opdracht van Taghi.

De Vries vormde een team met de advocaten van de kroongetuige, Peter Schouten en Onno de Jong. Die worden zwaar beveiligd. Het Parool meldt dat politieagenten dinsdagavond het huis van Schouten bewaken. Ook de ingang van het VU Medisch Centrum in Amsterdam, waar Peter R. de Vries nu ligt, wordt bewaakt door zwaarbewapende agenten, meldt De Telegraaf.

De Vries had geen persoonsbeveiliging

De Vries had geen (zichtbare) beveiliging en droeg geen kogelwerend vest. Hij was een geregelde gast van onder meer RTL Boulevard. Ook bezocht hij in het hele land grote rechtszaken. Op 23 juni gaf hij nog een persconferentie in Naarden om via crowdfunding een tipgeld van 1 miljoen euro bijeen te brengen om de zaak van de verdwenen studente Tanja Groen op te lossen. De 18-jarige Tanja Groen wordt sinds 1993 vermist.

Dat De Vries geen persoonsbeveiliging had, is een opvallend verschil met Telegraaf-journalist John van den Heuvel. Die wordt al een paar jaar zwaar beveiligd. De Vries zei voorzichtig te zijn, maar bleef volop zichtbaar.

Fractievoorzitters reageren met afschuw

In politiek Den Haag wordt verslagen gereageerd op het nieuws. Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) stond tijdens het debat over de Voorjaarsnota in de Tweede Kamer kort stil bij het neerschieten van De Vries. Hij sprak van ‘verschrikkelijke berichten’ uit Amsterdam.

‘We kennen natuurlijk de toedracht niet,’ aldus Hoekstra. ‘Maar wat de toedracht ook is, dit is onvoorstelbaar en verschrikkelijk nieuws. In gedachten zijn we natuurlijk bij allen die dit aangaat en die hier veel verdriet van hebben.’

Onder anderen fractievoorzitters Sigrid Kaag (D66), Geert Wilders (PVV), Lilian Marijnissen (SP), Lilianne Ploumen (PvdA), Jesse Klaver (GroenLinks), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) spreken op Twitter hun afschuw over de aanslag en medeleven met de naasten van De Vries uit.

Een aanval op onze vrije samenleving en de vrije pers en een hartverscheurende nachtmerrie voor de naasten van Peter R de Vries,’ schrijft Kaag. Wilders noemt het ’vreselijk’. Marijnissen spreekt van ‘een aanslag op de vrije pers’ en ‘op onze vrije samenleving. Op ons allen’. ‘Wat een onvoorstelbaar en verschrikkelijk nieuws,’ twittert Ploumen. ‘Een aanslag op Peter R. de Vries, op de journalistiek en onze vrije samenleving. Mijn gedachten zijn bij Peter R. de Vries en zijn familie.’

Klaver spreekt van een ‘afschuwelijk bericht’ en roept zijn volgers op nooit beelden te delen van slachtoffers. Volgens Segers is er sprake van ‘de vreselijkste flashback naar andere aanslagen op onze vrije samenleving. Hoop en bid dat hij het overleeft’. Van der Staaij schrijft: ‘Altijd weer moet de rechtsstaat bevochten worden.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook het Koninklijk Huis heeft via Twitter op het nieuws gereageerd:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."