Groningen, Oostkapelle en Haren zijn ideale woonplekken

13 juli 2021Leestijd: 2 minuten
Het Groninger Forum lijkt volgens sommigen op een uit de lucht gevallen meteoriet. Foto: Deon Prins

De stad Groningen heeft het meeste te bieden voor stedelingen. En het Zeeuwse dorp Oostkapelle is de ideale plek voor plattelanders. Haren, in 2019 ingelijfd door Groningen, biedt het beste van twee werelden. Ontdek met Beste gemeenten 2021 fijne en leefbare woonplekken. Daarvan zijn er genoeg.

Ook dit jaar vergeleken EW en Bureau Louter voor Beste gemeenten de woonaantrekkelijkheid van alle 352 gemeenten en ruim 4.000 postcodegebieden.

Het Gelderse Rozendaal is de beste gemeente, gevolgd door Heemstede en Bloemendaal in Noord-Holland. Nieuwkomers in de Top-10 zijn Ameland en Heumen (zie ‘Top-10 Beste gemeenten 2021’ hieronder).

Op ewmagazine.nl/bestegemeenten kan voor elke gemeente de positie op de ranglijst worden opgezocht, plus de scores per onderdeel.

Top-10 Beste gemeenten 2021

 • Bekijk de ranglijst
  Gemeente Provincie
  1 Rozendaal Gelderland
  2 Heemstede Noord-Holland
  3 Bloemendaal Noord-Holland
  4 Laren Noord-Holland
  5 Wassenaar Zuid-Holland
  6 Ameland Friesland
  7 Oegstgeest Zuid-Holland
  8 Voorschoten Zuid-Holland
  9 Gooise Meren Noord-Holland
  10 Heumen Gelderland

© EW Bron: EW/Bureau Louter (2021)

Meest geschikt voor plattelanders en stedelingen

Omdat stedelingen andere eisen stellen aan hun woonomgeving dan plattelanders, is voor beide groepen nagegaan in hoeverre alle 4.066 postcodegebieden aansluiten bij hun specifieke wensen.

 • Rapporten met resultaten voor 352 gemeenten
 • De beste postcodegebieden voor stedelingen en plattelanders
 • Brede welvaart: waarom is het leven op Ameland zo aangenaam?

Ga naar Beste gemeenten 2021

Oostkapelle in Veere blijkt de meest geschikte plek voor plattelanders. En Groningen – om precies te zijn de Oosterpoortbuurt – is de beste plek voor stedelingen.

Haren behoorde tot de fusie met buurgemeente Groningen steevast tot de winnende gemeenten. De plaats komt nu ook weer bovendrijven in de resultaten voor postcodegebieden. Het gebied tussen de Rijksstraatweg en het Paterswoldsemeer is het meest aantrekkelijk voor zowel plattelanders als stedelingen.

Speuren naar mogelijke woonplekken

De resultaten van Beste gemeenten 2021 bieden huizenzoekers houvast bij het speuren naar mogelijke woonplekken. De informatie is bovendien interessant voor iedereen die wil weten hoe zijn of haar omgeving ervoor staat ten opzichte van de rest.

Daarvoor zijn alle 352 gemeenten vergeleken op bijna honderd punten. De scores zijn verdeeld over elf onderdelen: onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg, vrijetijdsvoorzieningen, gebouwde omgeving, natuurlijke omgeving, weinig overlast, veiligheid, bevolkingssamenstelling, rust en ruimte en bereikbaarheid.

Om te kunnen vaststellen in hoeverre alle gebieden aansluiten bij de voorkeuren van plattelanders, stedelingen of beide groepen, zijn alle meetbare aspecten gewogen op basis van de voorkeuren van referentiegroepen.

Rapporten voor alle gemeenten zijn te vinden op ewmagazine.nl/bestegemeenten. Daar staan ook gedetailleerde kaarten met resultaten voor gemeenten en postcodegebieden.